Wednesday, 29 February 2012

Khanfarosh...

Kolejny przepisa od niezawodnej Zainab.
Takie polaczenie racuchow z pączkami moze? Sama nie wiem. Bardzo smaczne w kazdym razie. Tylko niestety, jak wiekszosc tego typu wypiekow, sa najlepsze dnia, kiedy zostaly zrobione. Potem wysychaja i robia sie gumiaste.

page1image13880
Nie mam pojecia, jakim cudem Zainab osiagnela w swoich efekt rownych, gładkich, ladnych 'krokiecikow', bo moje ciasto bylo dosc rzadkie i o formowaniu i lepieniu w rekach mozna bylo zapomniec. Nakladalam wiec ciasto łyżką


Skladniki:
(na okolo 25-30sztuk) szklanka = 250ml

  • 3/4 szklanki semoliny
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki mąki razowej - dalam bialą
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 lyzeczki mielonego kardamonu - dalam cynamon 2 lyzki wody różanej
  • 2 jajka
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • 1 lyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 2 lyżeczki drożdży
  • szczypta soli
  • szczypta szafranu - nie dalam 

  1. Wszystkie skladniki wymieszac w misce. Przykryc i zostawic do wyrosniecia przez od 1 godziny do 5 godzin.
  2. Smazyc na glebokim oleju, uzywajac lyzki do wrzucania porcji ciasta. Kiedy ladnie zbrazowieja wyjmowac na papierowy recznik do odsaczenia.
  3. Podawac z kawa i molasa daktylowa.

No comments:

Post a Comment