Saturday 4 February 2012

Cupcakes marcepanowe z żurawinami...


Zmodyfikowany na miare zapomnianych skladnikow przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 12 sztuk)
  • 125g miekkiego masla
  • 80g zlotego, drobnego cukru do wypiekow
  • 2 jajka
  • 1 żółtko
  • 125g maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki olejku pomaranczowego
  • 125g marcepanu, startego na tarce (taki prosto z lodowki, dobrze schlodzony jest twardy i latwy do starcia)
  • garstka, tak okolo 50-60g suszonej żurawiny
na lukier:
  • 125g cukru pudru, odrobina soku z cytryny (okolo 2 lyzek)
dodatkowo:
  • foremka muffinkowa wylozona papilotkami
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Utrzyj mikserem maslo i cukier na puszysta mase. Dodawaj po jednym jajku, miksujac pomiedzy, dodaj żółtko, make wymieszana z proszkiem do pieczenia, olejek i marcepan, i utrzyj na gladka mase. (Jesli masa z jajkami zaczyna sie brzydko zserzac wystarczy dodac odrobine maki i znowu utrzec).
  3. Wmieszaj lyzka żurawine i rozloz ciasto rownomiernie do przygotowanych papilotek. Piecz 20-25min. Zostaw do ostudzenia na kratce.
Lukier:
Cukier puder wymieszac z odrobina soku z cytryny do otrzymania gestego lukru. Ozdabiac kleksami ciastka i ewentualnie nakladac na wierzch wielkanocne, czekoladowe jajeczka :)    


No comments:

Post a Comment