Saturday 11 February 2012

Francuskie tosty z brioszki podane z cieplym kompotem z borówek...


Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 2 porcje)
  • 2 jajka
  • 4 lyzki mleka - u mnie: 2-3 czubate lyzki jogurtu greckiego
  • 1 lyzka drobnego cukru do wypiekow
  • kropelka lub dwie ekstraktu waniliowego
  • 4 grube kromki odkrojone z bochenka brioszki
  • maslo do smazenia
opcjonalnie
  • lody waniliowe do podania
kompot
  • 100g borowek amerykanskich
  • 1 lyzka drobnego cukru do wypiekow
  • odrobina soku z cytryny
  1. Wloz skladniki na kompot do malego garnuszka. Delikatnie podgrzewaj, do czasu, az borowki zaczna pekac i puszczac sok, a wtedy gotuj przez 2-3min na malenkim ogniu, do uzyskania lekko 'dzemowatej' konsystencji.
  2. Na tosty: wymieszaj jajka, mleko, cukier i ekstrakt waniliowy, az cukier sie rozpusci. Obtaczaj kromki dokladnie w mieszance jajecznej i smaz na masle, na nieprzywierajacej patelni, na zloty kolor z obu stron. Podawaj z cieplym kompotem. I ewentualnie z lodami waniliowymi, ale jak dla mnie lody na sniadanie, to juz za wielka rozpusta. Nawet w Walentynki! :):):))))))))))

No comments:

Post a Comment