Monday, 13 February 2012

Risotto pieczarkowo-cukiniowe ze szczypiorkowym serkiem Philadelphia...


Skladniki:
(na 2 hojne porcje)
  • 1 lyzka oliwy
  • 1 lyzka masla
  • 1 niewielka cebula, posiekana drobniutko
  • 250g pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki
  • 150g ryzu arborio
  • 1/3 szklanki (80ml) bialego wina
  • 500ml wywaru warzywnego, bardzo goracego
  • 1 cukinia, pokrojona na cieniutkie plasterki
  • 100g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
  • sol, pieprz
  1. W duzym garnku rozgrzej oliwe i maslo. Wrzuc cebule i smaz kilka minut, az lekko zmieknie. Dorzuc pieczarki i smaz na sporym ogniu, by odparowac jak najwiecej wody. Dodaj ryz arbirio i dobrze wymieszaj, gotuj okolo 1min, az ziarenka zaczna byc widocznie przezroczyste na brzegach.
  2. Dolej wino i gotuj, mieszajac, az zostanie wchloniete przez ryz. Zacznij dolewac po okolo 1/3 szklanki wywaru, gotujac caly czas na malym ogniu, czesto mieszajac i czekajac, az poprzednia porcja wywaru zostanie wchlonieta przez ryz. 
  3. Razem z przedostatnia porcja wywaru dorzuc cukinie. Dokladnie wymieszaj z ryzem. Cukinia powinna byc ugotowana, ale lekko 'al dente', a nie rozgotowana.
  4. Dopraw calosc sola i pieprzem. Wmieszaj delikatnie serek Philadelphia, tak, by sie rozpuscil. Przykryj garnek i zostaw na 5min. Podawaj od razu.

No comments:

Post a Comment