Skladniki:
(na 2 hojne porcje)
- 1 lyzka oliwy
 - 1 lyzka masla
 - 1 niewielka cebula, posiekana drobniutko
 - 250g pieczarek, pokrojonych na cienkie plasterki
 - 150g ryzu arborio
 - 1/3 szklanki (80ml) bialego wina
 - 500ml wywaru warzywnego, bardzo goracego
 - 1 cukinia, pokrojona na cieniutkie plasterki
 - 100g serka Philadelphia ze szczypiorkiem
 - sol, pieprz
 
- W duzym garnku rozgrzej oliwe i maslo. Wrzuc cebule i smaz kilka minut, az lekko zmieknie. Dorzuc pieczarki i smaz na sporym ogniu, by odparowac jak najwiecej wody. Dodaj ryz arbirio i dobrze wymieszaj, gotuj okolo 1min, az ziarenka zaczna byc widocznie przezroczyste na brzegach.
 - Dolej wino i gotuj, mieszajac, az zostanie wchloniete przez ryz. Zacznij dolewac po okolo 1/3 szklanki wywaru, gotujac caly czas na malym ogniu, czesto mieszajac i czekajac, az poprzednia porcja wywaru zostanie wchlonieta przez ryz.
 - Razem z przedostatnia porcja wywaru dorzuc cukinie. Dokladnie wymieszaj z ryzem. Cukinia powinna byc ugotowana, ale lekko 'al dente', a nie rozgotowana.
 - Dopraw calosc sola i pieprzem. Wmieszaj delikatnie serek Philadelphia, tak, by sie rozpuscil. Przykryj garnek i zostaw na 5min. Podawaj od razu.
 


No comments:
Post a Comment