Thursday 2 February 2012

Ryż na ostro, z kalafiorem i soczewicą...

"Curries don't have to be bad. With a high zinc content, iron and calcium, plus cholesterol-lowering fibre, this lentil curry makes for a healthy meal."


Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 4 porcje)
  • 2 lyzki oleju
  • 1 cebula, posiekana
  • 2 marchewki, posiekane
  • 200g ryzu basmati
  • 50g czerwonej soczewicy
  • 1,5 lyzki pasty curry, srednio ostrej 'balti' (w oryginale byla calkiem lagodna pasta 'korma', ale to juz zalezy od upodoban i mozna uzyc i mocniejszej)
  • 1 niewielki kalafior, pokrojony na niewielkie kawalki
  • 100g zamrozonego groszku
do podania:
  • czatnej z mango
  • dobry, grecki jogurt 
  1. Rozgrzej w garnku olej. Dodaj cebule i marchewke i smaz przez 5min, az zaczna nabierac koloru. Wmieszaj ryz, soczewice, smaz przez 1min, dodaj paste curry i okolo 750ml goracej wody (w miare potrzeby mozna potem dolac wiecej). Zagotuj, przykryj i gotuj na malenkim ogniu przez 10min.
  2. Dodaj kalafiora i gotuj kolejnych 10min, az do miekkosci soczewicy i ryzu. Dodaj groszek na 2min przed koncem i dobrze wymieszaj. Dopraw spora iloscia soli i pieprzu - do smaku. Podawaj z jogurtem i czatnejem z mango.

No comments:

Post a Comment