"Curries don't have to be bad. With a high zinc content, iron and calcium, plus cholesterol-lowering fibre, this lentil curry makes for a healthy meal."
Skladniki:
(na 4 porcje)
- 2 lyzki oleju
- 1 cebula, posiekana
- 2 marchewki, posiekane
- 200g ryzu basmati
- 50g czerwonej soczewicy
- 1,5 lyzki pasty curry, srednio ostrej 'balti' (w oryginale byla calkiem lagodna pasta 'korma', ale to juz zalezy od upodoban i mozna uzyc i mocniejszej)
- 1 niewielki kalafior, pokrojony na niewielkie kawalki
- 100g zamrozonego groszku
do podania:
- czatnej z mango
- dobry, grecki jogurt
- Rozgrzej w garnku olej. Dodaj cebule i marchewke i smaz przez 5min, az zaczna nabierac koloru. Wmieszaj ryz, soczewice, smaz przez 1min, dodaj paste curry i okolo 750ml goracej wody (w miare potrzeby mozna potem dolac wiecej). Zagotuj, przykryj i gotuj na malenkim ogniu przez 10min.
- Dodaj kalafiora i gotuj kolejnych 10min, az do miekkosci soczewicy i ryzu. Dodaj groszek na 2min przed koncem i dobrze wymieszaj. Dopraw spora iloscia soli i pieprzu - do smaku. Podawaj z jogurtem i czatnejem z mango.
No comments:
Post a Comment