Tuesday, 28 February 2012

Placuszki jajeczno-cukiniowe...

...czyli: "Zucchini & egg fritters" ze strony www.discoverlebanon.com  
Szybkie do zrobienia i sympatycznie puszyste. Moje dzieci zajadaly z przyjemnoscia i bez zadnych dodatkow. Mnie smakowaly z wielkim kleksem naturalnego jogurtu greckiego, posypanego sola. Jednak dodane przyprawy sa mocno wyczuwalne, wiec raczej dla wielbicieli gatunku.

Skladniki:
(na mniej wiecej 12-15 sztuk)
szklanka = 250ml
  • 1 zabek czosnku - zapomnialam kupic, dalam szczypte proszkowanego
  • 1 lyzeczka soli
  • 4-6 zielonych cebulek - dalam drobniutko posiekana mala cebule
  • szczypta pieprzu
  • 1/4 lyzeczki mieszanych przypraw ('mixed spices') - dalam arabska mieszanke 7 przypraw
  • 1 szklanka startej na tarce cukini
  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki maki z roszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • 1/2 - 1 szklanki drobno posiekanej natki pietruszki - pominelam
  • 1/4 szklanki posiekanej swiezej miety, lub 1 lyzeczka suszonej - u mnie suszona
  • olej
W misce zgniec czosnek razem z sola. Wmieszaj cebulke, pieprz i przyprawy. Dodaj cukinie i jajka. Dobrze wymieszaj, a nastepnie dodaj make i jeszcze raz dobrze wymieszaj. Dodaj pietruszke i miete.
Nakladaj lyzka mieszanke na rozgrzany olej i smaz z obu stron na zloty kolor. Powtarzaj, az do zuzycia calej mieszanki.

No comments:

Post a Comment