Sunday, 12 February 2012

Ser halloumi z rozmarynem, oliwkami i pieczonymi ziemniaczkami...


Przepis ze strony BBC Good Food
Skladniki:
(na 2 porcje)
  • 1/2 kg malutkich nowych ziemniaczkow
  • 1 zabek czosnku, pokrojony w cieniutkie plasterki
  • kilka galazeczek rozmarynu, posiekanych z grubsza
  • 75g czarnych oliwek
  • 125g dobrych pomidorkow koktajlowych
  • 2.5 lyzki bialego wina
  • 250g halloumi, pokrojonego w grube plastry
  • odrobina rukoli, do podania, opcjonalnie (ja o swojej kompletnie zapomnialam i zostala bidula w lodowce... :))

  1. Rozgrzej piekarnik do 220stC (200stC z termoobiegiem). Wloz ziemniaki na blaszke do pieczenia i wymieszaj dokladnie z 1 lyzka oliwy. Piecz przez 25min, az beda zlote i miekkie. Obroz raz w ciagu pieczenia.
  2. Dodaj do ziemniakow pomidorki, czosnek, oliwki i rozmaryn, wlej wino i piecz kolejnych 5min, az pomidorki zaczna pekac.
  3. Grilluj, albo smaz halloumi, az bedzie zloty i podawaj z warzywami i odrobina rukoli. 

No comments:

Post a Comment