Tuesday, 14 February 2012

Czekoladowe trufelki z herbatnikami i suszonymi owocami...



Na podstawie przepisu ze strony BBC Good Food
Skladniki:
(na mniej wiecej 15 sztuk)
  • 70ml smietanki 36%
  • 150g ciemnej czekolady, najlepiej 70% kakao, polamanej na male kawalki
  • 25g niesolonego masla
  • kilka herbatnikow typu shortbread, pokruszonych - zaleznie od wielkosci, jakies 2-3, lub wiecej
  • 50g suszonych moreli, posiekanych drobniutko; ale moze tez byc np. zurawina
  • 1/2 lyzeczki kandyzowanej skorki pomaranczowej, posiekanej drobniutko
 opcjonalnie:
  • silikonowa foremka do lodu (serduszka mile widziane)
  • kilka lyzek kakao, do obtoczenia 
Wlej smietanke do malego garnuszka i zagotuj, caly czas majac na nia oko! Wrzuc czekolade i maslo do szklanej miseczki. Wlej smietanke, zostaw na okolo 1min, wymieszaj, az do rozpuszczenia czekolady. (Z doswiadczenia wiem, ze ta czesc nie bardzo dziala, dlatego w tym miescu przygotowuje garnuszek z odrobina gotujacej sie wody, i nad nia rozpuszczam mieszanke). 

Teraz 2 opcje:
1. Albo: ostudz mieszanke, a nastepnie wrzuc herbatniki, skorke i morele, dobrze wymieszaj i schladzaj przez okolo 4 godziny. Po tym czasie formuj mala lyzeczka trufelki i obtaczaj je w wysypanym na talerz kakao; 
2. Albo (leniwie i mniej pracochlonnie): do mocno cieplej mieszanki czekoladowej dorzuc herbatniki i suszone owoce i nakladaj calosc lyzeczka do przyotowanych silikonowych foremek. Schlodz w lodowce przez kilka godzin, wyjmuj ukladaj w ladnych papierkach.
Czekoladki mozna przygotowac dzien wczesniej. Przechowywac w lodowce.

No comments:

Post a Comment