Na podstawie przepisu ze strony BBC Good Food
Skladniki:
(na mniej wiecej 15 sztuk)
opcjonalnie:
Wlej smietanke do malego garnuszka i zagotuj, caly czas majac na nia oko! Wrzuc czekolade i maslo do szklanej miseczki. Wlej smietanke, zostaw na okolo 1min, wymieszaj, az do rozpuszczenia czekolady. (Z doswiadczenia wiem, ze ta czesc nie bardzo dziala, dlatego w tym miescu przygotowuje garnuszek z odrobina gotujacej sie wody, i nad nia rozpuszczam mieszanke).
Teraz 2 opcje:
1. Albo: ostudz mieszanke, a nastepnie wrzuc herbatniki, skorke i morele, dobrze wymieszaj i schladzaj przez okolo 4 godziny. Po tym czasie formuj mala lyzeczka trufelki i obtaczaj je w wysypanym na talerz kakao;
2. Albo (leniwie i mniej pracochlonnie): do mocno cieplej mieszanki czekoladowej dorzuc herbatniki i suszone owoce i nakladaj calosc lyzeczka do przyotowanych silikonowych foremek. Schlodz w lodowce przez kilka godzin, wyjmuj ukladaj w ladnych papierkach.
Czekoladki mozna przygotowac dzien wczesniej. Przechowywac w lodowce.
No comments:
Post a Comment