Na podstawie przepisu ze strony BBC Good Food
Skladniki:
- 175g miekkiego masla
- 140g zlotego, drobnego cukru do wypiekow
- 3 jajka
- 140g maki
- 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
- 85g mielonych migdalow
- 100g herbatnikow amaretti, polamanych na niewielkie kawalki
- 240g odsaczonych moreli w syropie (okolo 400g puszka), posiekanych na kawalki
dodatkowo:
- tortownica 23cm wylozona kawalkiem pergaminu do pieczenia
opcjonalnie, do podania:
- smietanka do polania
- cukier puder do posypania
- Rozgrzej piekarnik do 160stC.
- Ubij mikserem maslo, cukier, jajka, make, proszek do pieczenia i migdaly. Rozsmaruj polowe ciasta w przygotowanej tortownicy. Posyp polowa amaretti i polowa moreli.
- Wyloz druga polowe ciasta, posyp pozostalymi morelami i biszkoptami i delikatnie wcisnij je dlonia w ciasto. Piecz okolo 55-60min, az patyczek wlozony w srodek wyjdzie calkiem czysty.
- Ostudz przez 15min w blaszce. Wyjmij na kratke do ostudzenia. Podawaj cieply, lub ostudzony, posypany cukrem pudrem i polany smietanka.
No comments:
Post a Comment