Thursday, 3 November 2011

Migdałowe ciasto z morelami i amaretti...


Na podstawie przepisu ze strony BBC Good Food
Skladniki:
  • 175g miekkiego masla
  • 140g zlotego, drobnego cukru do wypiekow
  • 3 jajka
  • 140g maki
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia
  • 85g mielonych migdalow
  • 100g herbatnikow amaretti, polamanych na niewielkie kawalki
  • 240g odsaczonych moreli w syropie (okolo 400g puszka), posiekanych na kawalki
dodatkowo:
  • tortownica 23cm wylozona kawalkiem pergaminu do pieczenia
opcjonalnie, do podania:
  • smietanka do polania
  • cukier puder do posypania
  1. Rozgrzej piekarnik do 160stC.
  2. Ubij mikserem maslo, cukier, jajka, make, proszek do pieczenia i migdaly. Rozsmaruj polowe ciasta w przygotowanej tortownicy. Posyp polowa amaretti i polowa moreli. 
  3. Wyloz druga polowe ciasta, posyp pozostalymi morelami i biszkoptami i delikatnie wcisnij je dlonia w ciasto. Piecz okolo 55-60min, az patyczek wlozony w srodek wyjdzie calkiem czysty.
  4. Ostudz przez 15min w blaszce. Wyjmij na kratke do ostudzenia. Podawaj cieply, lub ostudzony, posypany cukrem pudrem i polany smietanka.

No comments:

Post a Comment