Przepis Mary Cadogan dla BBC Good Food.
Skladniki:
(na 10-12 placuszkow)
- 100g ananasa z puszki
- 1 banan
- 100g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 1 lyzeczka cynamonu
- 3 lyzki cukru jasnego muscovado (to moim zdaniem nieco za wiele, zwlaszcz, jesli placuszki zostana polane potem syropem klonowym, albo np. miodem; 1-1.5 lyzki w zupelnosci wystarczy)
- 1 jajko
- 100ml mleka
- olej do smazenia
do podania, do wyboru:
- jogurt grecki, syrop klonowy, cukier puder, golden syrup, miod
- Posiekaj ananasa i pokroj banana na cienkie plasterki. Wrzuc do miski make, proszek do pieczenia, cynamon i cukier i dobrze wymieszaj.
- Zrob wglebienie w mieszance suchych skladnikow i wbij jajko. Stopniowo dodawaj mleko i, caly czas mieszajac, wyrob gladkie ciasto.
- Wmieszaj banana i ananasa. Rozgrzej odrobine oleju na nieprzywierajacej patelni. Nakladaj lyzka porcje ciasta i smaz, az na powierzchni zaczna sie pojawiac babelki powietrza. Przewracaj na druga strone i smaz na zloty kolor.
- Cieple placuszki podawaj z wybranym dodatkiem.
No comments:
Post a Comment