Saturday, 19 November 2011

Cynamonowe placuszki z bananem i ananasem...


Przepis Mary Cadogan dla BBC Good Food.
Skladniki:
(na 10-12 placuszkow)
  • 100g ananasa z puszki
  • 1 banan
  • 100g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 lyzeczka cynamonu
  • 3 lyzki cukru jasnego muscovado (to moim zdaniem nieco za wiele, zwlaszcz, jesli placuszki zostana polane potem syropem klonowym, albo np. miodem; 1-1.5 lyzki w zupelnosci wystarczy)
  • 1 jajko
  • 100ml mleka
  • olej do smazenia
do podania, do wyboru:
  • jogurt grecki, syrop klonowy, cukier puder, golden syrup, miod
  1. Posiekaj ananasa i pokroj banana na cienkie plasterki. Wrzuc do miski make, proszek do pieczenia, cynamon i cukier i dobrze wymieszaj.
  2. Zrob wglebienie w mieszance suchych skladnikow i wbij jajko. Stopniowo dodawaj mleko i, caly czas mieszajac, wyrob gladkie ciasto.
  3. Wmieszaj banana i ananasa. Rozgrzej odrobine oleju na nieprzywierajacej patelni. Nakladaj lyzka porcje ciasta i smaz, az na powierzchni zaczna sie pojawiac babelki powietrza. Przewracaj na druga strone i smaz na zloty kolor. 
  4. Cieple placuszki podawaj z wybranym dodatkiem.

No comments:

Post a Comment