Monday, 31 October 2011

Pesto dyniowe...


Kolejny przepis z jaskini wiedzy dyniowej wszelakiej: strony 'Kwestia Smaku'
Skladniki:
(spokojnie na 3 porcje, a moze nawet na 4:); zakladajac 100-120g suchego makaronu na 1 dorosla osobe)
  • 200g upieczonej dyni* - u mnie: butternut
  • 2 lyzki dobrej oliwy z oliwek
  • niepelna szklanka startego drobno Parmezanu
  • 1/2 szklanki orzeszkow piniowych, upieczonych na suchej patelni
  • szczypta lub dwie galki muszkatolowej, do smaku
 *  Dynie pokroic na kawalki, wykrawajac srodek z pestkami, ale bez obierania. Pokropic oliwa i piec w 180stC do miekkosci - zaleznie od mocy piekarnika i wielkosci kawalkow okolo 25-30min. Dynie lekko przestudzic, tyle by mozna bylo zlapac kawalki w reke, a nastepnie obrac ze skorki. Gotowe!

Porojona w kostke dynie (mozna uzyc resztek dyni upieczonej dzien lub nawet dwa dni wczesniej) wrzucic do pojemnika blendera recznego. Dolac oliwe, orzeszki piniowe, Parmezan i galke muszkatolowa. Zmiksowac i doprawic sola do smaku.
Gotowe pesto wymieszac z ugotowanym makaronem - ja, kiedy uzywam jakiegokolwiek pesto, nie odcedzam makaronu bardzo dokladnie, ale zostawiam odrobine wody, ktora pomaga wmieszac suchawe pesto.



Pesto dyniowe zostalo zatwierdzone:


No comments:

Post a Comment