Kolejny przepis z jaskini wiedzy dyniowej wszelakiej: strony 'Kwestia Smaku'
Skladniki:
(spokojnie na 3 porcje, a moze nawet na 4:); zakladajac 100-120g suchego makaronu na 1 dorosla osobe)
* Dynie pokroic na kawalki, wykrawajac srodek z pestkami, ale bez obierania. Pokropic oliwa i piec w 180stC do miekkosci - zaleznie od mocy piekarnika i wielkosci kawalkow okolo 25-30min. Dynie lekko przestudzic, tyle by mozna bylo zlapac kawalki w reke, a nastepnie obrac ze skorki. Gotowe!
Porojona w kostke dynie (mozna uzyc resztek dyni upieczonej dzien lub nawet dwa dni wczesniej) wrzucic do pojemnika blendera recznego. Dolac oliwe, orzeszki piniowe, Parmezan i galke muszkatolowa. Zmiksowac i doprawic sola do smaku.
Gotowe pesto wymieszac z ugotowanym makaronem - ja, kiedy uzywam jakiegokolwiek pesto, nie odcedzam makaronu bardzo dokladnie, ale zostawiam odrobine wody, ktora pomaga wmieszac suchawe pesto.
Pesto dyniowe zostalo zatwierdzone:
No comments:
Post a Comment