Saturday 26 November 2011

Lekki torcik bezowy, z czekolada, orzechami i suszonymi owocami...

Kiedy pieke urodzinowe torty i ciasta zawsze zostajemy z resztkami, ktore przez kilka dni sumiennie dojadamy. Taki tort makowy na przyklad, czy bezowy, sa dla nas zdecydowanie za duze. 
Dlatego szukalam czegos mniejszego, latwiejszego do 'przerobienia' w ciagu 1-2 dni, ale jednoczesnie wystarczajaco odswietnego i uroczystego. I pysznego...
Przepis znalazlam u Dorotus

Mialam oczywiscie przy okazji cala kolekcje zmartwien i watpliwosci. 
Czy ta baza przypadkiem nie jest za plackata? 
Porownalam na zdjeciu - nie byla...
Czy masa sie przypadkiem nie rozpaćka i nie zetnie, jak dodam sok z pomaranczy, zamiast alkoholu? 
Nie rozpaćkala sie...
Czy calosc aby wytrzyma do nastepnego dnia i nie namoknie paskudnie? 
Nie namokla...

Jest tylko jeden problem: ciasto znika w tajemniczych okolicznosciach i stanowczo za szybko...
:):):)))))))))))))

Skladniki:
(na tortownice 23cm, tj okolo 8-10 porcji)
bezowa baza
  • 6 białek
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 szklanka  zmielonych orzechów laskowych
  • 50 g posiekanych drobno suszonych fig 
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g startej na tarce czekolady gorzkiej
  • 50 g startej na tarce czekolady mlecznej
  • szczypta soli
masa z Nutelli
  • serek mascarpone - 250 g
  • 6 łyżek Nutelli
  • 2 łyżki Cointreau, lub innego likieru cytrusowego - u mnie: sok z polowy niewielkiej pomaranczy

Wykonanie
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania wsypywać cukier, dalej ubijając. Wsypać zmielone orzechy, żurawinę, figi, startą czekoladę, delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 - 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, nałożyć do niej całą masę. Piec w temperaturze 170ºC przez 1 godzinę - u mnie: okolo 45-50min. Wystudzić.
Wszystkie składniki na krem wymieszać.
Na ostudzone ciasto wyłożyć krem. Z wierzchu można przyozdobić wiórkami czekolady.


No comments:

Post a Comment