Wednesday, 16 November 2011

Pierogi soczewicą i suszonymi grzybami...

Opowiadala mi o tych pierogach znajoma z Zamoscia. Podobno tam u nich sa bardzo znane i bardzo tradycyjne. Robione z samej tylko soczewicy, lub z dodatkiem resztek gotowanego kurczaka. Nie wiem! Czy soczewica jest tradycyjnie polska? Tez nie wiem! Tak twierdzi znajoma...
:)
A ja chcialam takich pierogow sprobowac juz od bardzo dawna, bo akurat z soczewica sie lubimy, oj lubimy! I z grzybkami sie lubimy! Stad pomysl na wegetarianskie soczewicowo-grzybowe pierogi, z bardzo polska nuta w postaci suszonych grzybow.

Skladniki:
farsz
  • 1 szklanka zielonej soczewicy
  • 25g suszonych grzybow
  • 1 cebula, drobno posiekana
  • 1 lyzka oleju
ciasto
  • 3 szklanki maki
  • 2 jajka
  • 3 lyzki oleju
  • bardzo ciepla woda, okolo 1/2 szklanki

FARSZ
  1. Grzyby zalac szklanka wrzacej wody i odstawic na 30-40min. Potem odcedzic, zachowujac wode, i drobno posiekac.
  2. Soczewice ugotowac do miekkosci (okolo 30min), odcedzic i jeszcze goraca potraktowac tluczkiem do ziemniakow - ma powstac w miare jednolita masa, ale nie musi byc calkowicie gladka, kawalki zierenek soczewicy mile widziane. (Oryginalnie przepuszcza sie ja przez maszynke, ewentualnie z kawalkami ugotowanego miesa kurczaka)
  3. Olej rozgrzac na nieprzywierajacej patelni. Podsmazyc cebule. Dodac grzyby i smazyc kolejnych kilka minut. Zalac pozostala z namaczania woda i dusic, az polowa plynu wyparuje. Dodac soczewice i dobrze wymieszac. Odparowac nadmiar plynu. Doprawic do smaku spora iloscia soli i pieprzu. Zostawic do ostudzenia.
CIASTO
  1. Make wrzucic do miski. Zrobic wglebienie w srodku, wlac olej i wbic jajko. Mieszajac wlewac po odrobinie wody, az do uzyskania miekkiego, elastycznego ciasta, ktore nie przywiera do rak. 
  2. Ciasto wylozyc na blat i wyrabiac przez 1-2min. Owinac sciereczka i odlozyc na 10min.
Z ciasta odrywac niewielkie kawalki. Walkowac na blacie na cienki placek. Wykrawac szklanka, lub foremka niewielkie kolka. Nadziewac ostudzonym farszem i dokladnie sklejac brzegi. 
W sporym garnku zagotowac wode z odrobina soli i lyzka oleju. Wrzucac pierogi partiami i gotowac okolo 3min. Odcedzac dokladnie i wykladac na talerz. 
Mozna podawac od razu, polane odrobina maselka, albo odsmazac na rumiano na odrobinie oleju.
Mozna je tez ostudzic i zamrazac. A po odmrozeniu odgrzewac albo wrzucajac na moment do gotujacej sie wody, albo na patelnie z olejem.
Bardzo uniwersalnie.

No comments:

Post a Comment