Friday, 11 November 2011

Penne z serem pleśniowym, brokułami i orzechami...


Przepis Mary Cadogan dla BBC Good Food
Skladniki:
(na 2 porcje)
  • 200g makaronu penne
  • 250g różyczek brokuła
  • 2 lyzki oliwy
  • garstka posiekanych orzechow wloskich
  • 100g niebieskiego sera, jak dolcelatte, pokrojonego w kostke
  • sok z 1 cytryny
  1. Ugotowac penne. Na 4 min przed koncem gotowania dorzucic brokuła. W miedzyczasie rozgrzac na patelni oliwe, wrzucic orzechy i delikatnie smazyc przez 1min.
  2. Odcedzic makaron, dodajac 4 lyzki wody z gotowania do orzechow. Wrzucic makaron z powrotem do garnka, dodac orzechy i kremowy ser. Delikatnie wymieszac, podgrzewajac na bardzo malym ogniu, tylko tyle, by ser sie rozpuscil. Przed podaniem skropic sokiem z cytryny i doprawione do smaku.   

No comments:

Post a Comment