Wednesday, 31 October 2012

Surówka z dyni i jabłka, z suszoną żurawiną...


Przepis, tylko bardzo minimalnie zmieniony, pochodzi od Oli.
Po plackach ziemniaczano-dyniowych zostal mi kawaleczek dyni. Ot taki niewielki, z ktorym nie bardzo wiadomo, co zrobic. Za malo, zeby rozgrzewac piekarnik i piec, za duzo, zeby wyrzucic...  Bo przeciez jedzenia nie wyrzucamy!... Ale akurat wrocilam strasznie glodna z pracy i szukalam czegos szybkiego, prostego, z dostepnych skladnikow, byle doczekac do obiadu... :) I natknelam sie na surowke Oli! Strzal w 10! Polaczenie skladnikow idealne: lekko kwaskowate jablko i zurawina, slodki miód i chrupiaca dynia! Tego mi bylo trzeba!
Skladniki:
(na pyszne 1-2 porcje)
  • jabłko, obrane i oczyszczone - u mnie: starte razem ze skorka
  • dynia, obrana i oczyszczona (wagowo mniej więcej tyle samo, co jabłka) - u mnie: po 100g
  • 1 lyzka soku z cytryny, lub do smaku
  • 1 łyżka oliwy  
  • 1 łyżka płynnego miodu, lub do smaku
  • mała garść suszonej żurawiny
  • kilka polamanych orzechow wloskich
Zetrzyj dynię i jabłko na grubych oczkach tarki. Dodaj żurawinę, miód, sok z cytryny, orzechy i oliwę. Wszystko dokladnie wymieszaj. Odstaw na 15min. Gotowe!

No comments:

Post a Comment