Monday, 8 October 2012

Gnocchi al Pomodoro...

When I first met my wife she told me that one of her favourite Italian dishes was Gnocchi al pomodoro. Her mother, Elizabeth, used to make it for her when she was a little girl and they lived in Italy and every time I make this recipe I can still see those distant memories in her eyes. It is a really homely dish that all the family will love. You can substitute the Cheddar for Parmesan cheese if you prefer and make sure you don't overcook the gnocchi or they'll go soggy."

Przepis Gino D'Acampo.


Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 4 lyzki oliwy extra virgine
  • 1 duza, czerwona cebula, obrana i drobno posiekana
  • 700ml sosu pomidorowego passata
  • 10 swiezych listkow bazyli, pokrojonych na paseczki
  • 500g gotowych gnocchi - u mnie: 700g gnocchetti, kupionych gdzies w ofercie i zapomnianych w zamrazarce
  • 100g swiezo startego sera cheddar
  • sól i pieprz do smaku
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC (180stC z termoobiegiem).
  2. Rozgrzej oliwe w garnku i smaz cebule przez okolo 3min, az do zlotego koloru. Wlej sos pomidorowy i gotuj 10min, mieszajac od czasu do czasu drewniana lyzka.
  3. Wmieszaj bazylie, dopraw do smaku sola i pieprzem i zestaw z ognia.
  4. W miedzyczasie ugotuj gnocchi wedlug przepisu na opakowaniu - zwykle we wrzatku, okolo 3min, do czasu, az zaczynaja wyplywac na powierzchnie. Odcedz i wloz do garnka z sosem pomidorowym. Wymieszaj delikatnie - gnocchi powinny byc rownomiernie pokryte sosem.
  5. Przeloz calosc do naczynia zaroodpornego. Posyp startym serem i piecz w nagrzanym piekarniku okolo 8min, az wierzch bedzie goracy i zlotawy.
  6. Podawaj od razu.

No comments:

Post a Comment