Thursday, 25 October 2012

Ciasto dyniowe z masą z serka kremowego...

Oryginalny przepis pochodzi ze strony Kwestia Smaku
I jest obliczony na spora, 26cm tortownice. Ja potrzebowalam czego znacznie mniejszego i bardziej 'zjadliwego' dla malej rodziny. Zglosilam sie do przeliczarki i wyszlo, ze na foremke 20cm musze uzyc 0.6 porcji. :) 
I takie proporcje podaje.
Masa z serka kremowego, to juz raczej improwizacja. Wyszlo jej odrobine za duzo, ale sie nie zmarnowala... :) I jest odrobine za lejaca, za miekka. Nakladanie bylo czasochlonne, bo polewalam lyzka kolejne warstwy, czekajac, az poprzednie lekko zastygna... Po kilku godzinach w lodowce daje sie kroic bez problemu. 
I tak oto udalo mi sie zuzyc pierwsza porcje zakupionej na targu i doniesionej z poswieceniem do domu dyni Hokkaido...

A razem ze mna dyniowali w slodkim wydaniu: MirabelkaMaggieMopsikWieraDobromiłaMalwinnaBartoldzikTomek i Siaśka.
Bardzo dziekuje za wspolne kucharzenie!
:):):))))))))))))))

Składniki:
(na foremke 20cm)
  • 150g musu z dyni*
  • 120g masła
  • 0.6 (150ml) szklanki cukru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • skórka starta z 1 mandarynki
  • 2 jajka, oddzielnie żółtka od białek
  • 0.9 (225ml) szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa
  • 200g serka kremowego (u mnie - Philadelphia)
  • 100-200g cukru pudru
  • 2 lyzki soku z mandarynki
aby przygotować mus z dyni musimy ją najpierw upiec. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni C. Dynię kroimy razem ze skórą na kawałki . Usuwamy pestki. Kładziemy na blaszce skórką do dołu i wstawiamy do piekarnika na 40 minut. Łyżką wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy na gładki mus. (Ja rozgniotlam widelcem na w miare gladka mase. Upieczona dynia Hokkaido okazala sie bardzo sucha.)
  1. Blaszkę o średnicy 20cm posmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. Moja ukochana jest silikonowa i wystarczy tylko odrobina oleju na dnie. Piekarnik nagrzać do 180 stopni.
  2. Do garnka włożyć masło, roztopić na małym ogniu mieszając (starać się nie podgrzewać za bardzo masła). Dodać cukier oraz cukier wanilinowy i wymieszać. Odstawić z ognia.
  3. Dodać mus z dyni i skórkę z mandarynki, wymieszać i ostudzić (masa może być lekko ciepła). Dodać żółtka i wymieszać. (Ja mieszalam mikserem
  4. Mąkę przesiać do czystej miski razem z proszkiem do pieczenia. Dodać ją do masy w 3 partiach, za każdym razem dokładnie mieszając łyżką.
  5. Białka ubić na idealnie sztywną pianę i dodać do masy, bardzo delikatnie wymieszać łyżką.
  6. Masę wyłożyć do foremki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 45 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
  7. Serek kremowy zmiksowac na gladka mase. Dodac cukier puder - zaleznie od smaku mozna poprzestac juz na 100g, ale ja chcialam czego baaaardzo zasladzajacego i dotarlam do 200g. :) Wlac sok i zmiksowac na gladka, puszysta mase. Nakladac na wystudzone ciasto. Schlodzic w lodowce.  

No comments:

Post a Comment