Monday 22 October 2012

Jesienne skarby przyniosłam z targu...


Bardzo lubie jesień... Daje tyle jedzeniowych mozliwosci! :)
 Pojawiaja sie dynie... W tym roku nawet moj lokalny supermarket stanal na wysokosci zadania i oprocz tradycyjnych dyniek, takich, co to tylko do wycinania wzorkow na Halloween sie nadaja, oraz popularnego butternut squash (dyni pizmowej), dostarcza tez onion squash ( dynie Hokkaido) i slicznie nakrapiane Harlequin squash...
 A ja i tak wole i lubie zajrzec od czasu do czasu na lokalny targ. I wrocic do domu z torba pelna niespotykanych warzyw i pysznych owocow... Zlote buraczki, żółte i fioletowe kalafiory, dynie wszelakie... Super slodkie gruszki i pyszne jablka... 
 A potem wystarczy tylko wymyslic, co tez z tych skarbow przygotowac...
:):):))))))))))))


Pierwszy w kolejce byl oczywiscie kalafior. Zloto-żółty i najwyrazniej najlepszy do zapiekania. A ze malutki sie nam trafil nadrabialam makaronem. Takie kombinowane polaczenie tradycyjnych macaroni-cheese i cauliflower-cheese
Rozgrzac piekarnik do 200stC
Do duzego garnka z gotujaca sie woda wrzucic 2 garście makaronu (idealnie oczywiscie macaroni, ale penne, lub fusilii tez sie nada), czyli jakies 150g na dwie porcje. Zwykle makaron gotuje sie okolo 10-11min, wiec po pierwszych 5min dorzucic niewielkiego kalafiora, podzielonego na różyczki. Gotowac kolejnych 5-6min. Odcedzic na durszlaku  i zostawic do obeschniecia. Przygotowac beszamel.
Kawalek masla, jakies 1.5 lyzki, rozgrzac  w sporym garnku. Dodac czubata lyzke maki, wymieszac - gdy powstanie malo sympatyczne 'blotko' nie panikowac. Dolac mleko, okolo 1 szklanki na poczatek, i gotowac na srednim ogniu, caly czas mieszajac - najlepiej trzepaczka balonowa. Dolewac mleka porcjami, az do powstania gladkiego, gestego sosu - jak ciasto nalesnikowe mniej wiecej. Doprawic do smaku odrobina soli, pieprzu i vegety. Wsypac 2 garście startego sera cheddar i dokladnie wymieszac.
Wrzucic ugotowany makaron/kalafiora do wysmarowanego odrobina oleju naczynia zaroodpornego i polac sosem. Calosc delikatnie wymieszac - tylko z grubsza. Posypac mieszanka 2-3 lyzek okruchow ze swiezego chleba z 2-3 lyzkami drobno startego sera Parmezan. Zapiekac okolo 20-30min, do zlotego koloru.

No comments:

Post a Comment