Monday, 29 October 2012

Placki ziemniaczane z dyniowym akcentem...

...czyli moj 'dyniowy, ale nie slodki' :) wklad w kolejne wspolne kucharzenie, w ktorym tym razem udzial wzieli: DobromiłaMirabelkaBartoldzikShinjuSiaśkaTomekMopsik i Malwinna


Generalnie przepis pochodzi od Atiny. Ja odrobine zmienilam proporcje (dokladnie mowiac - zwiekszylam) i dalam mniej ziół i przypraw - błąd! :) Placki maja na tyle malo zdecydowany smak, ze chetnie i bez szkody przyjmuja kazdy mocny smakowy akcent z zewnatrz. Dynia nie jest wyczuwalna, ale smiem twierdzic, ze na pewno nadaje slicznego zloto-brazowego koloru gotowej potrawie. Jak zwykle - ja pojadalam z kleksem jogurtu greckiego, dzieci na golo, a mąż zalapal sie na posypane odrobina sera i odgrzane na patelni.
Skladniki:
(na mniej wiecej 16-18 sztuk)
  • okolo 600g ziemniakow
  • okolo 600g dyni
  • 2 jajka
  • 3 czubate lyzki maki
  • 1 lyzeczka suszonego koperku
  • 2 zabki czosnku, zgniecione w prasce
  • 100-150g startego sera - u mnie: lagodny Chedda
Ziemniaki i dynię obrać, opłukać i zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, następnie wymieszać z mąka, koperkiem, rozgniecionym czosnkiem, jajkami  i serem. Na rozgrzaną, lekko naoliwioną patelnie nakładać masę i formować placki. Smażyć z każdej strony do uzyskania złotego koloru.

No comments:

Post a Comment