Przepis z bloga 'Przy kuchennym stole'
Skladniki:
(na 30 ciasteczek)
W misce wymieszać wszystkie składniki oprócz margaryny.
Zimną margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto (może być nieco lepiące, ale tak ma być).
Z wyrobionego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odstępach (kulki w czasie pieczenia nieco się rozpływają). (Nie dalam rady! Ciasto bylo tak klejace! Nakladalam po prostu porcje lyzka - okolo 1/2 czubatej na ciastko:))
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stC i piec przez około 12 minut. Upieczone ciastka powinny mieć nieco zarumieniony spód, a wierzch jeszcze miękki. Kiedy wystygną, stwardnieją. (Ja swoje zostawilam na nieco dluzej - okolo 15min; wyszly mocno-zlote i mocno-chrupiace:))
Zimną margarynę pokroić na mniejsze kawałki, dodać do pozostałych składników i zagnieść ciasto (może być nieco lepiące, ale tak ma być).
Z wyrobionego ciasta formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego i układać na blachach wyłożonych papierem do pieczenia w sporych odstępach (kulki w czasie pieczenia nieco się rozpływają). (Nie dalam rady! Ciasto bylo tak klejace! Nakladalam po prostu porcje lyzka - okolo 1/2 czubatej na ciastko:))
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stC i piec przez około 12 minut. Upieczone ciastka powinny mieć nieco zarumieniony spód, a wierzch jeszcze miękki. Kiedy wystygną, stwardnieją. (Ja swoje zostawilam na nieco dluzej - okolo 15min; wyszly mocno-zlote i mocno-chrupiace:))
No comments:
Post a Comment