Przepis od Famke ze strony 'Wypiecz Wymaluj'
Skladniki:
(na mniej wiecej 10 placuszkow)
- 250 g miąższu surowej dyni (bez skóry i pestek)
- 60 – 100 g sera koziego lub sera camembert lub fety - u mnie: 100g sera camembert, posiekanego drobniutko
- sól morska
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana, około 3 pełnych łyżek - mnie zabraklo maki ziemniaczanej i dalam 50/50 z pszenna
- oliwa extra virgine lub oliwa
- 60 – 100 g sera koziego lub sera camembert lub fety - u mnie: 100g sera camembert, posiekanego drobniutko
- sól morska
- 2 jajka
- mąka ziemniaczana, około 3 pełnych łyżek - mnie zabraklo maki ziemniaczanej i dalam 50/50 z pszenna
- oliwa extra virgine lub oliwa
Dynię zetrzeć a tarce o małych oczkach, włożyć do miski, dodać żółtka i drobno posiekany lub rozdrobniony ser, doprawić solą. Białka ubić na pianę, dodać do dyni razem z mąką ziemniaczaną i delikatnie połączyć łyżką.
Rozgrzać patelnię z 2 łyżkami oliwy, nakładać nieduże porcje masy, rozpłaszczać łyżką i smażyć placki na umiarkowanym ogniu przez około minutę z każdej strony lub do czasu aż będą ładnie zrumienione i nie będą już surowe w środku. Jeśli placki będą za mało zwięzłe (zależy to między innymi od soczystości dyni i użytego sera), można dodać więcej mąki ziemniaczanej.
No comments:
Post a Comment