Saturday, 29 October 2011

Placuszki dyniowe z serem (na słodko)...


Na podstawie przepisu ze strony 'Kwestia Smaku'
Skladniki:
(na mniej wiecej 16-18 placuszkow)
  • 250g upieczonej dyni - u mnie: butternut*
  • 200g serka Philadelphia
  • 5 lyzek cukru
  • 5 lyzek, lekko czubatych, maki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • po szczypcie cynamonu i mielonego imbiru
  • 40g rodzynek
  • 2 jajka, rozdzielone
  • olej do smazenia
 *  Dynie pokroic na kawalki, wykrawajac srodek z pestkami, ale bez obierania. Pokropic oliwa i piec w 180stC do miekkosci - zaleznie od mocy piekarnika i wielkosci kawalkow okolo 25-30min. Dynie lekko przestudzic, tyle by mozna bylo zlapac kawalki w reke, a nastepnie obrac ze skorki. Gotowe!
  1. Upieczona dynie rozgniesc dokladnie widelcem w sporej miseczce. Dorzucic serek i dokladnie wymieszac. Dodac cukier, make, cynamon i imbir, rodzynki i żółtka jajek i wymieszac do otrzymanie jednolitej masy.
  2. W osobnej miseczce ubic na piane bialka jajek ze szczypta soli. Wmieszac delikatnie piane bialkowa do ciasta.
  3. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzac lyzke oleju. Nakladac lyzka porcje ciasta i smazyc na zloty kolor z kazdej strony (po okolo 1-2min).

No comments:

Post a Comment