Sunday, 16 October 2011

Koreańskie naleśniki z warzywami...

...ktore najwyrazniej mozna kupic, jako tania i szybka przekaske, na niemal kazdym rogu ulicy...


Zaganiana jestem potwornie! Z moich obiecanych i zakontraktowanych dwoch dni w pracy zrobilo sie nagle cztery-do-szesciu... Nie bez powodu, a wrecz z powodem wielkim, jak krowa, ale nie zmienia to faktu, ze na cokolwiek innego, niz najbardziej podstawowe ogarniecie mieszkania, zaczyna mi po prostu brakowac godzin w dobie... Nie wspominam o zabawach kulinarnych na Mikserze, bo te z przyjemnej przyjemnosci staly sie luksusowym luksusem :):):)
Na szczescie nie wszystkie przepisy zamieszczane w kulinarnej blogosferze wymagaja godzin, czy dni, przygotowania... 
Przepis z promujacego koreanskie jedzenie boga Luny
Skladniki:
(na okolo 15 malych placuszkow)
* autorka pomylila sie chyba, czy tez nie zauwazyla bledu, bo podala 2 rozne rodzje maki: zwykla w liscie skladnikow, oraz chlebowa biala w opisie wykonania; ja zdecydowalam sie na make chlebowa i eksperyment sie udal, wiec podaje wykorzystane przeze mnie skladniki
szklanka = 'cup' = 250ml
  • 1.5 szklanki bialej maki chlebowej
  • 1.5 szklanki wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 marchewka, oczyszczona i starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 niewielka cukinia, oczyszczona i starta na tarce o grubych oczkach
  • 1 duza pieczarka, oczyszczona i starta na tarce o grubych oczkach
  • olej do smazenia
Wrzuc do sporej miski make i dopraw dobrze sola i pieprzem. Wlej wode i zrob gladkie, gestawe ciasto - u mnie najlepiej sprawdza sie trzepaczka balonowa. Dodaj warzywa i dobrze wymieszaj. Na nieprzywierajacej patelni rozgrzej lyzke oleju i smaz male placuszki (1 czubata lyzka = 1 porcja) - na zloty kolor, czyli okolo 3-4min z kazdej strony, dodajac w miare potrzeby po odrobinie oleju. Podawaj gorace z ulubionym sosem sojowym do moczenia.
PS. Wydaje mi sie, ze te placuszki ladnie zgraja sie tez z jakims czosnkowo-jogurtowym dipem... Albo po prostu z hojnym kleksem gestego, kwasnego, greckiego jogurtu... 

No comments:

Post a Comment