Tuesday 2 August 2011

Risotto z kurczakiem, grzybami i serkiem Philadelphia...


Pomysl dania ze strony Philadelphia 
Skladniki:
(spokojnie na 3-4 porcje)
  • 3 lyzki oleju
  • 300g ryżu do risotto - arborio
  • 100ml bialego wina
  • 1 litr goracego wywaru warzywnego
  • 2 piersi z kurczaka, pojedyncze, pokrojone na male kawalki
  • 1 cebula, posiekana drobniutko
  • 1 zabek czasnku, zgnieciony
  • 300g grzybow - u mnie: brazowo-kapeluszowe 'chestnut mushrooms', pokrojonych na grube plastry
  • 120g serka Philadelphia Light
  • 60g mlodego szpinaku
  1. Rozgrzej lyzke oleju w duzym garnku z grubym dnem. Wrzuc kurczaka i usmaż ze wszystkich stron na zloty kolor. Wlóż na miseczke. Wlej do garnka kolejna lyzke oleju, wrzuc czosnek, cebule i grzyby. Smaż na sporym ogniu, az odparuje niemal caly plyn, potem odlóż na miseczke.   
  2. Wlej do garnka ostatnia lyzke oleju i wsyp ryz, mieszajac, by byl dokladnie pokryty olejem. Dodaj wino i gotuj, az zostanie w calosci wchloniete. Zacznij dolewac wywar, po okolo 1/2 szklanki na raz, odczekujac pomiedzy kolejnymi porcjami, by poprzednia zostala wchlonieta przez ryz. W polowie dodawania wywaru dorzuc do garnka kurczaka. Gotuj, az do zuzycia calego wywaru - ryz powinien byc miekki.
  3. Dorzuc do garnka grzyby, serek i szpinak. Wymieszaj dobrze, dopraw do smaku i gotuj kolejne 2min - uwaga! Lubi sie przypalic. Podawaj od razu.

No comments:

Post a Comment