Sunday 31 July 2011

Szybka tarta z mascarpone i truskawkami...

Leżało sobie sporo resztek w lodowce...
ż - zdarza sie... 
Tylko, co zrobic z polowa opakowania truskawek (jakies 200g), na ktore jakos nikt nie ma ochoty, garscia pokruszonych herbatnikow, ktore do herbaty juz sie nie nadaja, oraz z serkiem mascarpone zbizajacym sie niebezpiecznie blisko do daty przydatnosci???

Skladniki:
(na 6-8 porcji)
  • 130g herbatnikow typu shortbread, pokruszonych do konsystencji bulki tartej
  • 60g masla lub margaryny, roztopionej
  • 250g serka mascarpone
  • 150ml smietanki 36%
  • 2 czubate lyzki cukru pudru, lub do smaku
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
  • truskawki, oczyszczone i osuszone
  • 3-4 lyzki dzemu morelowego, jak najbardziej gladkiego i bez kawalkow owocow
dodatkowo:
  • 1 x foremka na tarte o srednicy 20cm - u mnie: silikonowe szalenstwo! :)
  1. W miseczce wymieszac pokruszone herbatniki i roztopione maslo. Masa jest mocno mokra, ale chcialam osiagnac cos w rodzaju kruchego ciasta 'instant'. Wykleic cieniutka warstwa przygotowana foremke i odstawic do lodowki na 30min.
  2. W miedzyczasie przygotowac mase: mascarpone ubic mikserem w miseczce, dodac smietanke, cukier i wanilie. Ubic calosc na gladka mase.
  3. Wylac mase serowa do schlodzonej bazy, ulozyc truskawki. Calosc polac dzemem morelowym - jesli jest bardzo twardy podgrzac delikatnie w rondelku. Schlodzic. Przechowywac w lodowce.

No comments:

Post a Comment