To ciasto, to zadna nowina. Podawalam juz przepis na 'Szklankowe ciasto jogurtowe' w wersji z jogurtem smakowym. Dzisiejszy przepis, to przepolowiony poprzedni - ilosc nieco bardziej 'zjadliwa' dla niewielkiej rodziny i na jogurcie naturalnym, ktory okazal sie strzalem w 10! Ciasto jest wilgotne, pyszne i swietnie sie przechowuje. A na dodatek pasuje do wszystkiego: kleksa jogurtu naturalnego i miodu, albo sosu czekoladowego, albo serka mascarpone, albo owocow, albo...
Poza tym mam mocne wrazenie, ze znalazlam najbardziej uniwersalne ciasto swiata! :):):))) Nadaje sie na kazda okazje i przyjmuje z wdziekiem kazdy eksperyment - zdjecia tych popelnionych do tej pory zamieszczam ponizej. Robilam bardziej odswietna, 'tortowa' wersje z jogurtem toffi i przelozona kremem z 200g cukru pudru ubitego na puszysta mase ze 100g masla. Oraz calkiem tortowa odmiane: z jogurtem 'papaja-mango-passionfruit', przelozona bita smietana i kawalkami puszkowych mandarynek...
Ze strony www.bestrecipes.com.au 'One cup yoghurt cake'
Skladniki:
(na okolo 6-8 porcji, idealne na foremke 20cm/4cm)
szklanka = 'cup' = 250ml
Ciasto jest pyszne w swoim wlasnym towarzystwie:
Wspaniale z kleksem jogurtu naturalnego i miodu, lub, jak u mnie, sosu do kawy 'biala czekolada':
A nieprawdopodobne z sosem zrobionym z serka mascarpone, rozrzedzonego mlekiem, z odrobina ekstraktu waniliowego i cukru pudru, polane sosem czekoladowym...
:):):)))))))))))))))))))))))))
PS. A to wersja z jogurtem malinowym i malinami. Nie ma co: trzeba wykorzystac tanie, letnie owoce i eksperymentowac ile sie da!
:):):))))))))))))
Oraz wersja z jogurtem toffi i powtykanymi gesto pokrojonymi na kawalki... cukierkami toffi:
I wersja z truskawkami - warstwa z 1/2 ciasta, warstwa oczyszczonych i osuszonych truskawek i warstwa z drugiej 1/2 ciasta:
No comments:
Post a Comment