Skladniki:
(spokojnie na 2 porcje)
- 300g opakowanie tortelloni (u mnie: szpinak - ricotta)
- 1 lyzka oleju
- 1 mala cebula, posiekana drobno
- 1 mala cukinia (okolo 200g), pokrojona na pólplasterki
- 200g mrozonego, siekanego szpinaku, odmrozonego i odcisnietego z wody
- 100g serka Philadelphia (u mnie: czosnek i ziola)
- 100ml mleka
- odrobina cytryny, do smaku
- sól i pieprz, do smaku
opcjonalnie:
- garstka tostowanych orzeszkow piniowych i/lub platkow migdalowych
lub
- starty drobniutko Parmezan
- Olej rozgrzac na duzej patelni, wrzucic cebule i smazyc 2-3min, az zacznie mieknac. Dodac cukinie i smazyc kolejnych 4-5min - powinna byc wciaz twardawa, a nie rozgotowana na papke. Dodac szpinak i dobrze wymieszac. Wlac mleko i dodac serek. Dobrze wymieszac. Doprawic do smaku sokiem z cytryny, sola i pieprzem. Gotowac na malenkim ogniu 5-6min.
- W miedzyczasie ugotowac tortelloni wg. przepisu na opakowaniu. Dokladnie odcedzic i wymieszac z gotowym sosem. Podawac posypane Parmezanem, lub tostowanymi orzeszkami.
No comments:
Post a Comment