Saturday, 1 February 2014

Danie jednogarnkowe i bezproblemowe, czyli kus-kus z kurczakiem i ciecierzycą...

Danie z serii dokladnie takich, jakie lubie ponad wszystko: mozna je przygotowac blyskawicznie i ze skladnikow zalegajacych niemal zawsze w kuchni... Juz po fakcie stwierdzilam, ze danie mozna by bylo zrobic uzywajac juz ugotowanego miesa, np. resztkowego, pieczonego kurczaka, albo zastapic je pokrojonymi na grube plastry pieczarkami i zadowolic sie wersja wegetarianska.
:)
Przepis (podaje juz bardzo minimalnie zmieniony) znalazlam na stronie BBC Good Food 'One pan chicken couscous'.

Skladniki:
(na 3-4 porcje, resztki mozna zpokojnie odgrzac na patelni lub w mikrofali nastepnego dnia)
  • 1 lyzka oliwy
  • 1 cebula, pokrojona na cienkie plasterki
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka (200-250g), pokrojona na niewielkie kawalki
  • 1 lyzeczka mielonego imbiru*
  • 1-2 lyzeczki pasty harissa, lub do smaku**
  • 10 suszonych moreli, pokrojonych na kawalki
  • 300g puszka ciecierzycy, odcedzonej i wyplukanej
  • 200g kus-kus
  • 500ml warzywnego wywaru z kostki, lub bulionetki
  1. W sporym garnku rozgrzej oliwe. Dodaj cebule i smaz 2min, az zacznie mieknac. Dorzuc kurczaka i smaz kolejnych 7-10min, lub do czasu, az nie bedzie sladu surowizny na mięsie, a cebula bedzie zlotawa. Wsyp imbir i harisse, dobrze wymieszaj i zostaw na 1min.
  2.  Dorzuc kus-kus, ciecierzyce i morele. Wymieszaj i zalej wrzacym wywarem. Zamieszaj raz i zostaw pod przykryciem (szczelna pokrywka, lub kawalek folii) na okolo 5min. Po tym czasie kus-kus powinien byc miekki, a caly plyn wchloniety. Delikatnie wymieszaj wszystko widelcem i podawaj od razu, z kawalkiem chleba, greckim, gestym jogurtem i ewentualnie dodatkowym kleksem pasty harissa.
 * W oryginalnym przepisie byl swiezy imbir, ale ja zapomnialam kupic i ratowalam sie tym,co mialam. Eksperyment udany!
** W oryginale byly '1-2 ŁYŻKI'! I cala kolekcja skarg w sekcji komentarzy... Ja dalam 1 lyzeczke i danie bylo tylko delikatnie doprawione, perfekcyjnie zjadliwe dla dzieci. Jesli ktos lubi hiper-ostre dania moze spokojnie dodac wiecej pasty.

No comments:

Post a Comment