Friday, 21 February 2014

Trufelki pomarańczowo-kokosowe...

Mocno slodkie... Juz po fakcie zastanawialam sie, czy nie lepiej by bylo pominac cukier puder - czesciowo, lub calkowicie... A, ze mialam w domu tylko niewielka resztke bialej czekolady i wybor: biec do sklepu po wiecej, albo pomaziac trufelki tym, czym mam, wyszly takie odrobine niedokonczone... 
:)

Przepis ze strony Filozofia Smaku.
Składniki:
(na 20 dużych lub 30 małych trufelek)
  • 125 g białej czekolady
  • łyżeczka masła
  • 1 pomarańcza
  • 50 g wiórek kokosowych
  • 70 g herbatników
  • 4 łyżki cukru pudru
  • biała czekolada do obtoczenia
  1. Herbatniki rozdrabniamy za pomocą blendera. Z pomarańczy ocieramy skórkę i dodajemy do wiórek. Wyciskamy około 4 łyżki soku. 
  2. Czekoladę łamiemy na kawałki i razem z masłem rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Po rozpuszczeniu dodajemy 2 łyżki soku i dokładnie ucieramy. 
  3. Do roztopionej czekolady dodajemy wiórki ze skórką, cukier puder i wsypujemy herbatniki. Całość dokładnie łączymy za pomocą dłoni. Jeśli masa będzie zbyt gęsta dodajemy 1-2 łyżki pozostałego soku (lepiej robić to stopniowo). Jeśli będzie zbyt rzadka, wsypujemy odrobinę wiórek. 
  4. Z masy formujemy 20 większych lub 30 mniejszych kuleczek, które wkładamy do lodówki na około 15 minut lub dłużej (aż stwardnieją). Następnie rozpuszczamy 100g białej czekolady w kąpieli wodnej i obtaczamy w niej trufelki. Trufelki układamy na foli aluminiowej i zostawiamy do stężenia.  Możemy je także obtoczyć w ciemnej czekoladzie, cukrze pudrze lub kakao. 

No comments:

Post a Comment