Wednesday 5 February 2014

Batoniki śniadaniowe Nigelli Lawson...

Jeszcze sie nie zawiodlam na przepisie Nigelli... A jako wielbicielka mleka skondensowanego po prostu musialam wyprobowac te totalnie nieskomplikowane, ale kompletnie uzalezniajace batoniki...
"I am addicted to these, and so is everyone I give them to. Although they're quick to throw together, they do take nearly an hour to bake, so what I suggest is, make a batch at the weekend and then you will have the oaty, chewy bars ready and waiting for those days when you have to snatch breakfast on the hoof.
 Mind you, they are just like milk and cereal in the bar form, so there's nothing to stop you nibbling at one with your morning coffee at home every day. If you are not a morning person, believe me, they will make your life easier. 
They also store well; indeed, they seem to get better and better. So just stash a tin with them and remove as and when you want."
'Nigella Express' Nigella Lawson (klik)

Skladniki:
(idealne na blaszke kwadratowa 23cm)
  • 1 x 397g puszka mleka skondensowanego slodzonego
  • 250g platkow owsianych (nie 'blyskawicznych')
  • 75g kokosu
  • 100g suszonej zurawiny
  • 125g mieszanych pestek (u mnie: gotowa mieszanka pestek dyni, slonecznika i orzeszkow piniowych)
  • 125g niesolonych, naturalnych orzeszkow ziemnych (u mnie: orzechy wloskie)
  1. Rozgrzej piekarnik do 130stC. Przygotuj blaszke - u mnie kwadratowa 23cm, Nigella - 23 x 33 x 4cm; wyloz pergaminem do pieczenia.
  2. W sporym garnku podgrzej mleko skondensowane.
  3. W miedzyczasie wymieszaj pozostale skladniki, a nastepnie dodaj do pogrzanego mleka i bardzo dokladnie wymieszaj.
  4. Przeloz mieszanke do przygotowanej blaszki i docisnij silikonowa szpatulka, lub rekoma, by uzyskac w miare rownomierna warstwe.
  5. Piecz przez 1 godzine, wyjmij z piekarnika i po okolo 15min pokroj na kawalki (4 x 4 - powinno powstac 16 batonikow). Zostaw do calkowitego ostudzenia.

No comments:

Post a Comment