Monday, 3 February 2014

Cookies z mlekiem skondensowanym i czekoladowymi groszkami...

Zawsze jest jakis powod... Zawsze jest jakas wymowka... Zawsze jest otwarta puszka slodkiego, pysznego i moooocno zjadliwego mleka skondensowanego w lodowce... Tym razem akurat na topie byly kawowe lody autorstwa Nigelli, a na odwieczne pytanie: 'Zjesc od razu, czy spozytkowac na jakis nowy przepis?', znalazlam na stronie Nestle Carnation, producenta mleka skondensowanego i puszkowanego karmelu - klik klik.


Skladniki:
(na okolice 30 sztuk)
  • 350g mąki z proszkiem do pieczenia (self-raising)
  • 100g groszkow czekoladowych
  • 170g slodzonego mleka skondensowanego
  • 225g niesolonego masla
  • 225g drobnego cukru do wypiekow
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem).
  2. W sporej misce ubij mikserem maslo, cukier i mleko skondensowane, az do uzyskania kremowej, puszystej masy. Wmieszaj mąkę - powstanie miekkie ciasto, a nastepnie groszki czekoladowe.
  3. Formuj z ciasta kulki, wielkosci orzecha wloskiego, i ukladaj (w sporych odstepach!) na blaszce do pieczenia, wylozonej pergaminem, lekko splaszczaj i piecz 12-15min.
RADA: Surowe ciasto powinno bez problemu wytrzymac okolo tygodnia w lodowce; nadaje sie tez do mrozenia - uformowane kulki zamrazaj na tackach, a nastepnie przekladaj do odpowiednich pojemnikow. Piecz dodajac okolo 2-3min do calkowitego czasu.

No comments:

Post a Comment