Sunday 16 February 2014

Walentynki z afrodyzjakiem w tle. Łosoś...

... marynowany w sosie sojowym i grillowany, podany z sezamowym ryzem i soja.
Przepis (podaje juz zmodyfikowany) ze starego numeru magazynu 'Olive' z marca 2011r.: 'Grilled teriyaki salmon with sesame rice'.
"Nazwa afrodyzjak wywodzi się od greckiej bogini miłości Afrodyty. Jako, że Afrodyta zrodziła się z piany morskiej, to właśnie tam poszukiwano miłosnych składników. Wszelkim stworzeniom morskim, czyli rybom, mięczakom i skorupiakom przypisywano właściwości wspomagające proces zakochiwania się oraz polepszające sprawność seksualną. Stwierdzono, że tłuste ryby (dorsz, łosoś, makrela) i wszelkiego rodzaju owoce morza - posiadają pierwiastki takie jak: fosfor, wapń, żelazo oraz cynk, które powodują, że organizm ludzki żywiej reaguje i szybciej jest pobudzony. Cynk podnosi poziom testosteronu w organizmie i zwiększa zapotrzebowanie na miłosne igraszki, zarówno u mężczyzn jak i u kobiet. Jednak na ten pierwiastek trzeba uważać, bo w zbyt dużej ilości może mieć odwrotne działanie." [wiecej na: kuchniaplus.pl]

Skladniki:
(na 2 porcje)
  • 2 lyzki sosu sojowego
  • 2 lyzki octu z bialego wina
  • 1 lyzka brazowego cukru
  • 2 filety z lososia, ze skóra
  • 100g ryzu basmati
  • 75g soi (edamame), rozmrozonej
  • spora garsc mlodego szpinaku, okolice 100g
  • olej sezamowy
  • 3 zielone cebulki, pokrojone na plasterki
  1. Wymieszaj sos sojowy, ocet i cukier (do rozpuszczenia cukru). Wloz rybe do miski, wlej marynate i zostaw na 10min. Ugotuj ryz metoda absorbcji: wsyp do garnka z dopasowana przykrywka, wlej wode - 2 x objetosc ryzu (w tym przypadku ryz, to okolo 1/2 szklanki, albo 125ml, czyli potrzeba szklanke wody - 250ml). Posól do smaku, przykryj i postaw na niewielkim ogniu. Kiedy niemal cala woda bedzie wchlonieta dodaj soje i zostaw na kolejne 3-4min. Nastepnie dorzuc szpinak, dobrze wymieszaj, przykryj, zestaw z ognia i zostaw do czasu, az listki zwiedna - okolice 5min.
  2. Grilluj lososia przez 5-7min, pojewajac pozostala marynata, az bedzie ladnie glazurowany i upieczony. Ryz delikatnie wymieszaj z 2 lyzeczkami oleju sezamowego, dodatkowym kleksem sosu sojowego i pokrojonymi cebulkami. Podawaj od razu z lososiem.

No comments:

Post a Comment