Monday, 18 March 2013

Zupa z warzywami i soczewicą. I z lekkim arabskim akcentem :)


Przepis pochodzi z bloga Karamelli.
A razem ze mna arabskie zupy przygotowali: MaggieMirabelkaSiankooTomasz i Wojciech, ktorym bardzo dziekuje za kolejne wspolne kucharzenie.
:)
Skladniki:
(na spory garnek, okolice 6 porcji)
  • szklanka czerwonej soczewicy
  • cebula
  • ziemniak
  • pomidor, obrany ze skorki i bez pestek
  • marchewka
  • mielony kmin, pieprz, sól, kurkuma i ewentualnie chilli
  • 2 kostki bulionowe - u mnie: warzywne bulionetki Knorr'a
opcjonalnie
  • miniaturowe grzanki, zrobione z chleba podsmazonego na masle, do podania 
Soczewice pluczemy i odsaczamy, nastepnie zalewamy dwoma litrami wody, dodajemy pokrojona cebule, marchew, pomidora, ziemniaka. Wrzucamy kostki rosolowe, doprawiamy kminem, pieprzem, kurkuma. Gotujemy do miekkosci. Miksujemy na gladki krem. 
Przed podaniem posypujemy grzankami.

No comments:

Post a Comment