Friday 15 March 2013

Z zapachem wanilii... Pudding waniliowo - cytrynowy.


Przepis z magazynu 'Olive' z marca 2011r.
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 50g masla
  • 150g drobnego cukru do wypiekow
  • skorka starta z 1 cytryny
  • 100ml soku z cytryny (wlaczajac w to sok z cytryny uzytej do starcia skorki)
  • 3 jajka, rozdzielone
  • 50g maki, przesianej
  • 250ml mleka
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo, opcjonalnie:
  • cukier puder do posypania
  • smietanka do polania
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Zmiksuj maslo, cukier i skorke cytrynowa, az do uzyskania kremowej, jasnej masy. Dodaj sok z cytryny, żółtka, make, mleko i wanilie, kazdy skaldnik osobno i miksujac pomiedzy dodatkami - powinno powstac gladkie ciasto. Ubij bialka na piane i delikatnie wmieszaj do ciasta.
  2. Wlej do zaroodpornego, posmarowanego maslem naczynia i wstaw do blaszki, wypelnionej do polowy wysokosci goraca woda. Piecz okolo 45-50min, az wierzch bedzie lekko brazowy, a na dnie utworzy sie sos o smaku i konsystencji lemon curd. Podawaj deser goracy* i ewentualnie posypany odrobina cukru pudru i polany smietanka.

Ja nastepnego dnia dojadlam pozostala, bardzo marna resztke, ktora spedzila noc w lodowce. I tez byla bardzo OK. :)

No comments:

Post a Comment