Przepis z magazynu 'Olive' z marca 2011r.
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
- 50g masla
- 150g drobnego cukru do wypiekow
- skorka starta z 1 cytryny
- 100ml soku z cytryny (wlaczajac w to sok z cytryny uzytej do starcia skorki)
- 3 jajka, rozdzielone
- 50g maki, przesianej
- 250ml mleka
- 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo, opcjonalnie:
- cukier puder do posypania
- smietanka do polania
- Rozgrzej piekarnik do 180stC. Zmiksuj maslo, cukier i skorke cytrynowa, az do uzyskania kremowej, jasnej masy. Dodaj sok z cytryny, żółtka, make, mleko i wanilie, kazdy skaldnik osobno i miksujac pomiedzy dodatkami - powinno powstac gladkie ciasto. Ubij bialka na piane i delikatnie wmieszaj do ciasta.
- Wlej do zaroodpornego, posmarowanego maslem naczynia i wstaw do blaszki, wypelnionej do polowy wysokosci goraca woda. Piecz okolo 45-50min, az wierzch bedzie lekko brazowy, a na dnie utworzy sie sos o smaku i konsystencji lemon curd. Podawaj deser goracy* i ewentualnie posypany odrobina cukru pudru i polany smietanka.
* Ja nastepnego dnia dojadlam pozostala, bardzo marna resztke, ktora spedzila noc w lodowce. I tez byla bardzo OK. :)
No comments:
Post a Comment