Sunday, 17 March 2013

Z zapachem wanilii... Fondant waniliowy.


Przepis pochodzi z bloga Salivation

A razem ze mna zapachem wanilii delektowali sie: SiaśkaMirabelka i Wojciech
Bardzo dziekuje za wspolne pieczenie!
:)

Skladniki:
(na 4-6 porcji, zaleznie od wielkosci ramekinow/kokilek)
  • 100g bialej czekolady, polamanej na male kawalki
  • 100g masla, pokrojonego na kawalki
  • 2 jajka
  • żółtka
  • 100g drobnego cukru do wypiekow - dalam tylko 50g (biala czekolada jest juz mocno slodka
  • 1 lyzeczka ekstraktu waniliowego
dodatkowo
  • odrobina masla do wysmarowania i mąki do wysypania foremek
  • odrobina kakao, lub proszkowanej czekolady do posypania po wierzchu 

  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC. Wysmaruj dokladnie maslem 4 ramekiny (moje maja okolo 125ml pojemnosci i na wszelki wypadek przygotowalam 6 sztuk - przydaly sie wszystkie), a nastepnie posyp dno i boki mąką. Odwroc kazdy i delikatnie postukaj o talerz - nadmiar mąki opadnie. Wstaw do lodowki do czasu, az beda potrzebne.
  2. Roztop czekolade i maslo w kapieli wodnej. Odstaw na 10min do ostudzenia. W miedzyczasie ubij jajka, żółtka i cukier na bardzo puszysta mase. Dodaj mąkę i ubij calosc na gladka mase. Dodaj wanilie, a nastepnie mieszanke czekoladowa, podzielona na 3 czesci - ubijajac bardzo dokladnie po kazdym dodatku.
  3. Rozlej ciasto rownomiernie do przygotowanych, schlodzonych foremek, ustaw na blaszce i piecz okolo 10-12min, az na wierzch bedzie upieczony - ja swoje przygotowalam wczesniej i przed pieczeniem wyjelam z lodowki; okazaly sie gotowe dopiero po okolo 15min.
  4. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostudzenia na 1min. Nastepnie nozem delikatnie odkrój ciasto od scianek foremek i, odwracajac, wykladaj na talerze.
  5. Podawaj np. z lodami waniliowymi i posypane odrobina kakao.

No comments:

Post a Comment