Sunday, 10 March 2013

Ragu z soczewicą i groszkiem...




Przepis od Liffki.
Składniki :
(na 2-3 hojne porcje)
  • 250 mielonego mięsa
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 100 g zielonej soczewicy*
  • 100 g zielonego, mrozonego groszku
  • 1 puszka pomidorów
  • 125 ml wody
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 50 g sera Cheddar
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
W garnku rozgrzej oliwę i usmaż mięso mielone przyprawione solą i pieprzem. Podsmaż mięso z każdej strony.
Na drugiej patelni usmaż pokrojoną w kostkę cebulę i czosnek, aż się zeszklą i dodaj do mięsa. Następnie dodaj soczewicę, pomidory, papryke i zalej wodą. Gotuj około 20 minut mieszając od czasu do czasu. Na 5-7min przed koncem dodaj zielony groszek. Przed podaniem posyp serem.

*Ja niestety mialam juz w przeszlosci zle doswiadczenia z czasem gotowania zielonej soczewicy, dlatego, zeby byc po bezpieczniejszej stronie medalu, tym razem nie ryzykowalam i namoczylam ja w zimnej wodzie przez okolo 3 godziny przed gotowaniem.

No comments:

Post a Comment