Friday 8 March 2013

Krówkowaty brownie z kokosem, czyli: 'Ile tego cukru???!!!'...


Super proste i generalnie genialne, biorac pod uwage bardzo minimalna ilosc skladnikow i tylko jeden wybrudzony garnek. Plus jedna lyzke... :) 
Zaskakuje tylko ilosc cukru... 500g!!! Ja dalam 'tylko' 400g, a i tak mialam wyrzuty sumienia! Niestety czekoladowy smak ciasta opiera sie na bardzo gorzkim kakao i calosc trzeba doslodzic, a ze cukier nadaje tez i objetosci gotowej mieszance, balam sie zmniejszyc jego ilosc za bardzo.
Poza tym trzeba uwazac na czas pieczenia - moje ciasto nie bylo tak mokre w srodku, jak bym chciala, a wyjelam je po 30min, zamiast opisanych 45min. Winie za to moj piekarnik: albo jest wart swojej ceny i naprawde wspanialy, albo wrecz przeciwnie: juz sie zepsul i pokazuje kompletnie inna temperature, niz zamierzona... Tak, czy siak warto jest zaczac sprawdzac wczesniej, jak ciasto wyglada, a nie czekac na ostatnia chwile.
Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(spokojnie na kwadratowa blaszke 23cm, czyli... sporo;))
  • 100g kakao
  • 250g masla
  • 500g drobnego cukru do wypiekow, 'zlotego'
  • 4 jajka, roztrzepane w miseczce
  • 100g maki z proszkiem do pieczenia ('self-raising')
  • 100g kokosu
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC (160stC z termoobiegiem). Wyloz dno kwadratowej blaszki 21cm (u mnie: 23cm) pergaminem do pieczenia. Wloz kakao, maslo i cukier do sporego garnka i zostaw na niewielkim ogniu do stopienia, mieszajac czesto, zeby nie przypalic mieszanki. Gladka, wymieszana mase zdejmij z ognia i zostaw do przestudzenia. Wmieszaj po odrobinie jajka, a nastepnie kokos i make.
  2. Wylej ciasto do przygotowanej foremki i piecz na srodkowej polce piekarnika przez okolo 45min. Sprawdz po 30min i, jesli wierz brazowieje za szybko, przykryj kawalkiem folii aluminiowej, lub pergaminu do pieczenia. Zostaw do ostudzenia w blaszce, a nastepnie delikatnie wyjmij i kroj na kawalki.

No comments:

Post a Comment