Super proste i generalnie genialne, biorac pod uwage bardzo minimalna ilosc skladnikow i tylko jeden wybrudzony garnek. Plus jedna lyzke... :)
Zaskakuje tylko ilosc cukru... 500g!!! Ja dalam 'tylko' 400g, a i tak mialam wyrzuty sumienia! Niestety czekoladowy smak ciasta opiera sie na bardzo gorzkim kakao i calosc trzeba doslodzic, a ze cukier nadaje tez i objetosci gotowej mieszance, balam sie zmniejszyc jego ilosc za bardzo.
Poza tym trzeba uwazac na czas pieczenia - moje ciasto nie bylo tak mokre w srodku, jak bym chciala, a wyjelam je po 30min, zamiast opisanych 45min. Winie za to moj piekarnik: albo jest wart swojej ceny i naprawde wspanialy, albo wrecz przeciwnie: juz sie zepsul i pokazuje kompletnie inna temperature, niz zamierzona... Tak, czy siak warto jest zaczac sprawdzac wczesniej, jak ciasto wyglada, a nie czekac na ostatnia chwile.
Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(spokojnie na kwadratowa blaszke 23cm, czyli... sporo;))
No comments:
Post a Comment