Friday 1 March 2013

Kuskus z marokańską nutą...



Przepis ze strony BBC Good Food.
Danie zdecydowanie dla wielbicieli gatunku, to jest lekko slodkawego posmaku w daniach miesnych, ktory, mocno wierze, jest po prostu nie dla kazdego. Ja wyznacznikiem zjadliwosci dania jestem kiepskim: jem wszystko, co mam na talerzu, czesto w celach doswiadczalnych. Moge jednak z cala pewnoscia powiedziec, ze: moja corka zjadla swoja porcje w calosci i z predkoscia swiatla, moj maz sie jakos specjalnie nie zachwycal i nie wolal o wiecej, a moj syn kompletnie wspolpracy odmowil... Czyli: nie dla kazdego...
Razem ze mna 'III Festiwal Kuchni Arabskiej' otworzyly: MirabelkaPanna Malwinna i Siaśka, ktorym bardzo dziekuje za wspolne kucharzenie.
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 2 lyzki oleju
  • 2 cebule, posiekane
  • 300g miesa mielonego, wolowego
  • 1 lyzka mielonego kminu
  • 1 lyzeczka mielonego cynamonu
  • 2 lyzeczki kurkumy
  • 100g suszonych moreli, pokrojonych na kawalki
  • 600ml wywaru warzywnego
kuskus
  • 280g kuskus
  • starta skorka z 1 cytryny
  • 1 lyzeczka suszonej miety
  • kawalek masla, okolo 1 lyzki
  • 50g orzechow nerkowca, polamanych na kawalki i podpieczonych na suchej patelni
  1. Rozgrzej olej na nieprzywierajacej patelni, dodaj cebule i smaz przez 5min, az zacznie mieknac. Dodaj mieso i smaz na zloto-brazowy kolor, dodaj przyprawy i dobrze wymieszaj. Dodaj morele i wywar. Zagotuj, zmniejsz ogien i gotuj okolo 30min, az sos lekko zgestnieje.
  2. W miedzyczasie przygotuj kuskus: wrzuc kaszke do szklanej miski, dodaj miete, skorke z cytryny i maslo, dopraw do smaku sola i pieprzem, wymieszaj, a nastepnie zalej wrzaca woda, tak, by siegala do okolo 0.5cm ponad powierzchnie kuskus. Przykryj miske szczelnie kawalkiem folii kuchennej i sciereczka. Zostaw na 7-10min, odkryj i dobrze przemieszaj widelcem.
  3. Podawaj kuskus z miesem i posypany orzechami. 

No comments:

Post a Comment