Saturday, 16 March 2013

Makaron z groszkowym pesto...


Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 4 porcje; ja robilam z polowy)
  • 400g dowolnego makaronu
  • 400g groszku, odmrozonego
  • 1/2 peczka miety, tylko oberwane listki
  • 50g startego Parmezanu lub pecorino + dodatkowy do podania (opcjonalnie)
  • 100g crème fraîche
  • 175g szynki, pokrojonej na cienkie paseczki - u mnie: resztka pieczonego kurczaka
  1. Ugotuj makaron, zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodajac 200g groszku na 3-4 ostatnie minuty gotowania. Odcedz, zachowujac okolo szklanki wody.
  2. W miedzyczasie zmiksuj reszte groszku, miete, Parmezan i crème fraîche na gladka mase i dopraw do smaku. Wrzuc odcedzony, goracy makaron z powrotem do garnka i wymieszaj z groszkowym pesto i szynka, dodajac odrobine wody z gotowania makaronu, jesli sos wydaje sie za gesty. Podawaj od razu, ewentualnie posypane dodatkowym Parmezanem.

1 comment:

  1. wreszcie zrobiłam i żałuję że tak późno. Pyszne i szybkie danie ;) Uściski

    ReplyDelete