Przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 4 porcje; ja robilam z polowy)
- 400g dowolnego makaronu
- 400g groszku, odmrozonego
- 1/2 peczka miety, tylko oberwane listki
- 50g startego Parmezanu lub pecorino + dodatkowy do podania (opcjonalnie)
- 100g crème fraîche
- 175g szynki, pokrojonej na cienkie paseczki - u mnie: resztka pieczonego kurczaka
- Ugotuj makaron, zgodnie z instrukcja na opakowaniu, dodajac 200g groszku na 3-4 ostatnie minuty gotowania. Odcedz, zachowujac okolo szklanki wody.
- W miedzyczasie zmiksuj reszte groszku, miete, Parmezan i crème fraîche na gladka mase i dopraw do smaku. Wrzuc odcedzony, goracy makaron z powrotem do garnka i wymieszaj z groszkowym pesto i szynka, dodajac odrobine wody z gotowania makaronu, jesli sos wydaje sie za gesty. Podawaj od razu, ewentualnie posypane dodatkowym Parmezanem.
wreszcie zrobiłam i żałuję że tak późno. Pyszne i szybkie danie ;) Uściski
ReplyDelete