Wednesday, 14 March 2012

Zupa ze słodkich ziemniaków i soczewicy...


Jak często: niezawodny przepis z niezawodnej BBC Good Food.
Skladniki:
(na 6 porcji; nadmiar mozna zamrozic)
  • 2 lyzki proszkowanej lagodnej mieszanki curry
  • 3 lyzki oliwy
  • 2 cebule, drobniutko posiekane
  • 1 jablko, oczyszczone i drobno posiekane
  • 3 zabki czosnku, przecisniete przez praske
  • garstka swiezej kolendry, posiekanej z grubsza
  • lyzeczka suszonego imbiru
  • 800g slodkich ziemniakow, pokrojonych w mala kostke
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 100g czerwonej soczewicy
  • 300ml mleka
  • 1-2 lyzki soku limonkowego, do smaku
  1. Wrzuc proszek curry do duzego garnka i 'tostuj' przez 2min na srednim ogniu. Dolej oliwe i podgrzej, az przyprawy zaczna skwierczec. Dorzuc cebule, jablka, czosnek, kolendre i imbir, dopraw i smaz okolo 5min, mieszajac od czasu do czasu.
  2. Dorzuc do garnka slodkie ziemniaki, wywar, soczewice i mleko, dopraw i gotuj, az ziemniaki i soczewica beda miekkie - okolo 20-30min. Zmiksuj blenderem, dolej sok limonkowy i ewentualnie dopraw do smaku. 

No comments:

Post a Comment