Skladniki:
(na 6 porcji; nadmiar mozna zamrozic)
- 2 lyzki proszkowanej lagodnej mieszanki curry
- 3 lyzki oliwy
- 2 cebule, drobniutko posiekane
- 1 jablko, oczyszczone i drobno posiekane
- 3 zabki czosnku, przecisniete przez praske
- garstka swiezej kolendry, posiekanej z grubsza
- lyzeczka suszonego imbiru
- 800g slodkich ziemniakow, pokrojonych w mala kostke
- 1 litr wywaru warzywnego
- 100g czerwonej soczewicy
- 300ml mleka
- 1-2 lyzki soku limonkowego, do smaku
- Wrzuc proszek curry do duzego garnka i 'tostuj' przez 2min na srednim ogniu. Dolej oliwe i podgrzej, az przyprawy zaczna skwierczec. Dorzuc cebule, jablka, czosnek, kolendre i imbir, dopraw i smaz okolo 5min, mieszajac od czasu do czasu.
- Dorzuc do garnka slodkie ziemniaki, wywar, soczewice i mleko, dopraw i gotuj, az ziemniaki i soczewica beda miekkie - okolo 20-30min. Zmiksuj blenderem, dolej sok limonkowy i ewentualnie dopraw do smaku.
No comments:
Post a Comment