Monday, 19 March 2012

Makaron z brokułowym pesto...


Przepis z niezastapionej strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
  • 400g makaronu (penne, farfalle, conchiglie) - u mnie: razowe fusilli
  • 250g brokula, rozdzielonego na różyczki
  • 1 zabek czosnku, obrany
  • 1 duza cytryna
  • 1/2 lyzeczki suszonych platkow chilli
  • 3 lyzki orzeszkow piniowych, tostowanych lekko na suchej patelni
  • 5 lyzek oliwy extra virgine
  • 3 lyzki startego Parmezanu
  1. Wrzuc makaron do duzego garnka z gotujaca sie woda i ugotuj wedlug instrukcji na opakowaniu. W miedzyczasie zagotuj wode w mniejszym garnku, dorzuc brokula i gotuj okolo 4min - mozna odrobine dluzej, bo potem bedzie go latwiej rozgniesc
  2. Odcedz brokula i wrzuc z powrotem do garnka. Zgniec widelcem, albo tluczkiem do ziemniakow. Zgniec w prasce czosnek i zetrzyj skorke z cytryny; wymieszaj z brokulem razem z platkami chilli i orzeszkami piniowymi. Przetnij cytryne na pół i zostaw na pozniej.
  3. Odcedz makaron i wrzuc z powrotem do garnka. Wymieszaj z brokulowym pesto i sokiem wycisnietym z polowy cytryny. Dolej oliwe i dopraw hojnie sola i pieprzem. Dodaj Parmezan, wymieszaj i podawaj od razu.

No comments:

Post a Comment