Przepis z niezastapionej strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na 3-4 porcje)
- 400g makaronu (penne, farfalle, conchiglie) - u mnie: razowe fusilli
- 250g brokula, rozdzielonego na różyczki
- 1 zabek czosnku, obrany
- 1 duza cytryna
- 1/2 lyzeczki suszonych platkow chilli
- 3 lyzki orzeszkow piniowych, tostowanych lekko na suchej patelni
- 5 lyzek oliwy extra virgine
- 3 lyzki startego Parmezanu
- Wrzuc makaron do duzego garnka z gotujaca sie woda i ugotuj wedlug instrukcji na opakowaniu. W miedzyczasie zagotuj wode w mniejszym garnku, dorzuc brokula i gotuj okolo 4min - mozna odrobine dluzej, bo potem bedzie go latwiej rozgniesc.
- Odcedz brokula i wrzuc z powrotem do garnka. Zgniec widelcem, albo tluczkiem do ziemniakow. Zgniec w prasce czosnek i zetrzyj skorke z cytryny; wymieszaj z brokulem razem z platkami chilli i orzeszkami piniowymi. Przetnij cytryne na pół i zostaw na pozniej.
- Odcedz makaron i wrzuc z powrotem do garnka. Wymieszaj z brokulowym pesto i sokiem wycisnietym z polowy cytryny. Dolej oliwe i dopraw hojnie sola i pieprzem. Dodaj Parmezan, wymieszaj i podawaj od razu.
No comments:
Post a Comment