Sunday, 18 March 2012

Risotto z pesto, groszkiem i bobem...

"The art of risotto making can be almost mystical if you believe some cooks, but here's a recipe that anyone can follow successfully"


Minimalnie zmieniony przepis ze strony BBC Good Food.
Skladniki:
(na okolo 4 porcje)
  • maslo
  • oliwa
  • 1 por, oczyszczony i drobniutko posiekany
  • po 100g mrozonego groszku i mrozonego bobu
  • okolo 1 litra wywaru warzywnego, goracego - najlepiej w garnuszku i na malutkim ogniu na sasiadujacym palniku 
  • 300g ryzu na risotto - np. arborio
  • 100ml bialego wina
  • 2-3 lyzki pesto
  • 1/2 szklanki tartego Parmezanu
  1. W duzym garnku rozgrzej kawalek masla i odrobine oliwy. Dodaj posiekanego pora i smaz do miekkosci - nie powinien byc zbrazowiony. Dorzuc ryz, dobrze wymieszaj i smaz przez minute - az zacznie wygladac na przezroczysty. Dolej wino i, mieszajac, poczekaj, az odparuje. 
  2. Zacznij dolewac po okolo 1/2 szklanki wywaru. Za kazdym razem mieszajac go dokladnie z ryzem i czekajac, az zostanie wchloniety. Mniej wiecej w polowie dodaj bób i groszek, wymieszaj i dolewaj dalej wywar, az do jego wyczerpania - mozliwe, ze ryz bedzie juz ugotowany, a zostanie resztka wywaru, trzeba sprawdzac. Zajmuje to okolo 15-20min.
  3. Do ugotowanego risotto dodac kawalek masla, dobrze wymieszac. Dodac pesto i Parmezan i dobrze wymieszac, az ser sie rozpusci. Przykryc i zostawic na 3-5min. Podawac od razu.

No comments:

Post a Comment