Tuesday, 20 March 2012

Przeganiamy zimę i witamy wiosnę - wspólne gotowanie...

Zielona zupa, jako temat przewodni...
Ha!...
I mialam problem! Bo kilka podstawowych zielonych zup juz niestety ugotowalam i opublikowalam na blogu. Pyszna i bardzo prosta z zielonego groszkuminestrone Nigelli, tez w kolorach wiosennych i szparagowa. Chyba wszystko na zielono juz bylo... 
Zajrzalam po inspiracje na BBC Good Food. I niespodzianka! Jak moglam przegapic jedna z moich najulubienszych zup? Nie wiem! Wiem natomiast, ze bylo mi bardzo milo gotowac ja, jako jedna z zielonych uklonow w strone Pani Wiosny, w doborowym towarzystwie: DobromilyPaszczakaMaggie, PeliWieryMopsaMirabelki i Malwinki. Dziekuje za zaproszenie i za inspiracje! 
:)
Zupa brokulowa z niebieskim serem
(przepis zaczerpniety stad)

Skladniki:
(na 4 porcje)
  • 1 duza cebula, posiekana
  • oliwa
  • 1 duzy ziemniak, obrany i pokrojony w kostke
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • 1 glowka brokula, okolo 300g, posiekana 
  • niebieski ser, np. Stilton lub roquefort, okolo 100g, pokruszony

  1. Usmaz cebula na 1 lyzce oliwy, w duzym garnku, az zmieknie - okolo 5min. Dodaj ziemniaka i wywar i gotuj do miekkosci na malutkim ogniu - okolo 10min.
  2. Dodaj brokula i gotuj 3-4min, az bedzie miekki, az wciaz ladnie i mocno zielony.  Dodaj polowe sera (ja daje caly) i zmiksuj zupe blenderem. Dopraw do smaku i podawaj z reszta pokruszonego sera na wierzchu. 

No comments:

Post a Comment