Thursday, 29 March 2012

Angielski clotted cream shortbread...


Przepis, z lekko zmienionymi proporcjami, stąd.
Skladniki:
(na okolo 50-55 ciasteczek, wycinanych foremka 5cm)
  • 75g miekkiego masla
  • 75g drobnego cukru do wypiekow
  • 225g maki
  1. Rozgrzej piekarnik do 180stC.
  2. Wymieszaj w misce lyzka maslo i clotted cream. Wmieszaj cukier. Dodaj make, wymieszaj, a nastepnie zagniec rekoma ciasto. 
  3. Na tym etapie mozna zrobic 2 rzeczy: albo wylozyc ciasto do plytkiej foremki, docisnac rownomierna warstwa i upiec; albo owinac w folie kuchenna, zostawic w lodowce na 30-40min, a nastepnie rozwalkowac na lekko posypanym maka blacie, wykrawac ksztalty foremka, przekladac na blaszke wylozona papierem do pieczenia, lub na silikonowa mate i piec okolo 10-15min, lub do zezloconych brzegow. 

No comments:

Post a Comment