Tuesday, 6 March 2012

Super ekspresowa tarta cytrynowa...



Skladniki:
(na 20cm foremke do tarty)
  • 1 1/4 szklanki pokruszonych herbatnikow (do konsystencji bulki tartej)
  • 5 lyzek stopionego masla
  • 2 lyzki cukru
  • okolo 400g puszka slodzonego mleka skondensowanego
  • 4 żółtka
  • po 1/4 szklanki soku z limonek i z cytryn
opcjonalnie:
  • 3/4 szklanki schlodzonej smietanki kremowki 36%



    CIASTO: Rozgrzac piekarnik do 175stC.  Przygotowac mase na spod ciasta: wymieszac okruchy herbatnikow z maslem i cukrem. Masa wylozyc dno i boki foremki. Piec 10min i wyjac do ostygniecia. Nie wylaczac piekarnika!
    MASA: Polaczyc mleko skondensowane z żółtkami i dodac sok z limonek i cytryn. Bardzo dokladnie wymieszac. Zobaczycie, jak mleko zmienia konsystencje i robi sie geste. Rozsmarowac mase na podpieczonym spodzie i piec jeszcze przez 15min. Nie szkodzi, jesli masa wydaje wam sie zbyt plynna. Dopiero po ostygnieciu zaczyna tezec. Po ostygnieciu wsadzic do lodowki. Przed podaniem ubic smietanke kremowke i posmarowac nia wierzch, ale podejrzewam, ze panie raczej uloza na wierzchu owoce, bo to bardziej dietetyczne. Prosze uprzejmie! Robcie tak, zebyscie byly szczesliwe.

    PS. Kiedy robilam te tarte ktorys kolejny raz dorzucilam do mieszanki na baze 2-3 zmielonych orzechow laskowych. Strzal w 10! Orzechy sa mocno wyczuwalne i znakomicie komponuja sie ze slodkim nadzieniem.

No comments:

Post a Comment