Przepis z ksiazki Nigelli Lawson 'Kitchen'
Skladniki:
(na 5-6 porcji)
- 500g truskawek, oszypulkowanych
- 50g drobnego cukru
- 25g mielonych migdalow
- 4 lyzeczki ekstraktu waniliowego
na crumble
- 110g maki
- 1 lyzeczka proszku do pieczenia
- 75g zimnego masla, pokrojonego w kostke
- 100g platkow migdalowych (u mnie: 50g)
- 75g cukru demerara (ja nie doczytalam i dalam bialy - calosc byla lekko za slodka, ale wciaz pyszna)
- smietanka 36% do podania
dodatkowo
- 1 x naczynie zaroodporne, okolo 21cm srednicy i 4 cm wysokosci (moje ma 19/9cm i bylo w sam raz)
- Rozgrzej piekarnik do 200stC. Wyloz truskawki do naczynia i posyp cukrem i migdalami, pokrop ekstraktem waniliowym. Potrzasnij naczyniem, by skladniki ladnie sie polaczyly.
- Na crumble: wloz make i proszek do pieczenia do miski, dodaj maslo i rozetrzyj palcami. Po zakonczeniu mieszanka powinna przypominac z grubsza platki owsiane. Widelcem wmieszaj platki migdalowe i cukier.
- Wyloz mieszanke crumble na truskawki, pokrywajac je rownomierna warstwa i lekko dociskajac przy brzegach. Piecz przez 30min - crumble powinien byc ciemno-zloty, a przy brzegach wylewajacy sie lekko ciemno-czerwony syrop.
- Zostaw na 10min przed podaniem i upewnij sie, ze masz dzbanuszek schlodzonej smietanki do polania.Oszczedzamy czas:Crumble moze byc zrobiony 1 dzien wczesniej - przykryty folia kuchenna i przechowywany w lodowce, do czasu, kiedy bedzie potrzebny. Pieczenie - jak w podstawowym przepisie, ale z dodatkowymi 5-10 minutami. Trzeba tez sprawdzic, czy 'nadzienie' w samym srodku jest gorace.Mrozenie:Sam crumble mozna mrozic w torebce na okres 3 miesiecy - wystarczy posypac owoce zamrozonym ciastem. Cale danie, nie upieczone, tez mozna zamrozic - owiniete w podwojna warstwe folii kuchennej, na okres do 3 miesiecy. Przed pieczeniem wystarczy rozmrozic w lodowce przez 24 godziny i piecz, jak w przepisie podstawowym.
No comments:
Post a Comment