Thursday 1 September 2011

Truskawkowo-migdałowy crumble (Nigella Lawson)...


Przepis z ksiazki Nigelli Lawson 'Kitchen'
Skladniki:
(na 5-6 porcji)
  • 500g truskawek, oszypulkowanych
  • 50g drobnego cukru
  • 25g mielonych migdalow
  • 4 lyzeczki ekstraktu waniliowego
na crumble
  • 110g maki
  • 1 lyzeczka proszku do pieczenia
  • 75g zimnego masla, pokrojonego w kostke
  • 100g platkow migdalowych (u mnie: 50g)
  • 75g cukru demerara (ja nie doczytalam i dalam bialy - calosc byla lekko za slodka, ale wciaz pyszna)
  • smietanka 36% do podania
dodatkowo
  • 1 x naczynie zaroodporne, okolo 21cm srednicy i 4 cm wysokosci (moje ma 19/9cm i bylo w sam raz)
  1. Rozgrzej piekarnik do 200stC. Wyloz truskawki do naczynia i posyp cukrem i migdalami, pokrop ekstraktem waniliowym. Potrzasnij naczyniem, by skladniki ladnie sie polaczyly.
  2. Na crumble: wloz make i proszek do pieczenia do miski, dodaj maslo i rozetrzyj palcami. Po zakonczeniu mieszanka powinna przypominac z grubsza platki owsiane. Widelcem wmieszaj platki migdalowe i cukier.
  3. Wyloz mieszanke crumble na truskawki, pokrywajac je rownomierna warstwa i lekko dociskajac przy brzegach. Piecz przez 30min - crumble powinien byc ciemno-zloty, a przy brzegach wylewajacy sie lekko ciemno-czerwony syrop.
  4. Zostaw na 10min przed podaniem i upewnij sie, ze masz dzbanuszek schlodzonej smietanki do polania.


    Oszczedzamy czas:
    Crumble moze byc zrobiony 1 dzien wczesniej - przykryty folia kuchenna i przechowywany w lodowce, do czasu, kiedy bedzie potrzebny. Pieczenie - jak w podstawowym przepisie, ale z dodatkowymi 5-10 minutami. Trzeba tez sprawdzic, czy 'nadzienie' w samym srodku jest gorace.
    Mrozenie:
    Sam crumble mozna mrozic w torebce na okres 3 miesiecy - wystarczy posypac owoce zamrozonym ciastem. Cale danie, nie upieczone, tez mozna zamrozic - owiniete w podwojna warstwe folii kuchennej, na okres do 3 miesiecy. Przed pieczeniem wystarczy rozmrozic w lodowce przez 24 godziny i piecz, jak w przepisie podstawowym. 

No comments:

Post a Comment