Saturday, 3 September 2011

Nigella & Shinju fusion...

...czyli:
Risotto paprykowe z serem cheddar
Jak latwo sie domyslic przepis i pomysl jest kompilacja dwoch: risotta z serem cheddar od Nigelli i risotta z czerwona papryka od Shinju
Generalnie zakonczeniem risotto jest starty Parmezan. A ja bardzo chcialam cos dobrego, szybkiego, moze z papryka, ale nie koniecznie i... bez Parmezanu, ktorego nie posiadalam. Podobnie jak i zapasu energii na ubranie siebie i dzieci i skomplikowana droge do pobliskiego sklepu w celu zakupienia owego. Ale pamietalam niemrawo, ze gdzies w okolicy pani Lawson widzialam risotto, ktore Parmezanu nie wymaga... 
Efekt? Pyszne, kremowe risotto, z kawalkami leciutko twardawej papryki i z mocnym posmakiem bogatego cheddara.
:):):))))))))))

Skladniki:
(na okolo 2 porcje, lub jak u mnie: 1 dorosla + 2 dzieci)
  • 1 lyzka oliwy
  • 30g maselka ziolowego, lub masla
  • 3 zielone cebulki, pokrojone na plasterki
  • 150g ryzu arborio
  • 60ml wina
  • 2 male, czerwone papryki, oczyszczone i pokrojone w kostke
  • 500ml wywaru warzywnego
  • 80g sera cheddar, startego na grubej tarce
  • 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
W garnku rozgrzewamy oliwe i 1/2 masła. Wrzucamy cebulkę, szklimy. Dorzucamy ryż i dobrze mieszamy - 1min, az ryż bedzie rowniez 'zeszklony'. Zalewamy białym winem i na małym ogniu podgrzewamy, aż ryż je wchłonie. Następnie dodajemy posiekaną w drobną kostkę paprykę, mieszamy i wlewamy pierwszą chochelkę bulionu. Od czasu do czasu mieszając trzymamy na malym ogniu. Gdy cały bulion zostanie wchłonięty przez ryż dodajemy następną chochelkę. Wraz z ostatnią chochelką bulionu dodajemy 1 lyzke pietruszki. Po wchłonięciu ostatniej chochelki ryż powinien być al dente. W tym momencie zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy starty ser i drugą 1/2 masła. Mieszamy, by ser sie rozpuscil i podajemy.

No comments:

Post a Comment