Danie wzorowane na przepisie ze strony 'Kwestia Smaku'
Skladniki:
(na 2 porcje)
na gnocchi
na sos grzybowy
GNOCCHI
W misce wymieszac ziemniaki, jajko, make i sól. Zagniesc ciasto, dodajac w razie potrzeby po odrobinie maki. Wylozyc na lekko wysypany maka blat i uformowac na ksztalt kwadratu/prostokata, o wysokosci okolo 1cm. Kroic na paski, a nastepnie kazdy pasek kroic na male kwadraciki. Gotowac partiami we wrzacej wodzie - okolo 1min, lub do wyplyniecia na powierzchnie. Odcedzac dokladnie.
(Ja w tym momencie moje gnocchi ostudzilam, ulozylam na tacach wylozonych folia kuchenna i zamrozilam. Wszyscy w domu wolimy takie odgrzewane na zloto na patelni :) Ale oczywiscie mozna ich uzyc natychmiast).
SOS GRZYBOWY
Grzyby umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Rozgrzać patelnię, włożyć połowę masła, dodać grzyby. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez kilka minut. W połowie smażenia dodać pokrojony na plasterki czosnek. Grzyby delikatnie zrumienić, nie przypalając.
Wlać białe wino i odparować. Zmniejszyć ogień, dodać natkę pietruszki, szczypiorek oraz resztę masła, wymieszać. Na patelnię włożyć gnocchi, wymieszać i doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. Wyłożyć na talerze i posypać Parmezanem.
(Moje gnocchi zostaly odmrozone i odsmazone na osobnej, nieprzywierajacej patelni i dorzucone do grzybow).
No comments:
Post a Comment