Saturday, 10 September 2011

Gnocchi di patate ai funghi...


Danie wzorowane na przepisie ze strony 'Kwestia Smaku'
Skladniki:
(na 2 porcje)
na gnocchi
  • 400g ziemniakow, ugotowanych i utluczonych poprzedniego dnia
  • 1 male jajko
  • 120g maki + okolo 40g do podsypania i na wypadek, gdyby ciasto bylo za klejace
  • szczypta soli
na sos grzybowy
  • 160g borowikow, ale mozna dac wiecej - o tym to ja moge sobie pomarzyc! :( Mam i uzywam 'chestnut mushrooms' (pieczarko-podobnych, ale z brazowymi kapeluszami)
  • 60g masla
  • 1 zabek czosnku
  • 1/4 szklanki bialego wina
  • 2 lyzki posiekanej natki pietruszki
  • 2 lyzki posiekanego szczypiorku
  • pokruszony Parmezan

GNOCCHI
W misce wymieszac ziemniaki, jajko, make i sól. Zagniesc ciasto, dodajac w razie potrzeby po odrobinie maki. Wylozyc na lekko wysypany maka blat i uformowac na ksztalt kwadratu/prostokata, o wysokosci okolo 1cm. Kroic na paski, a nastepnie kazdy pasek kroic na male kwadraciki. Gotowac partiami we wrzacej wodzie - okolo 1min, lub do wyplyniecia na powierzchnie. Odcedzac dokladnie.
(Ja w tym momencie moje gnocchi ostudzilam, ulozylam na tacach wylozonych folia kuchenna i zamrozilam. Wszyscy w domu wolimy takie odgrzewane na zloto na patelni :) Ale oczywiscie mozna ich uzyc natychmiast).
SOS GRZYBOWY
Grzyby umyć, osuszyć, pokroić na plasterki. Rozgrzać patelnię, włożyć połowę masła, dodać grzyby. Doprawić solą oraz pieprzem i smażyć przez kilka minut. W połowie smażenia dodać pokrojony na plasterki czosnek. Grzyby delikatnie zrumienić, nie przypalając.
Wlać białe wino i odparować. Zmniejszyć ogień, dodać natkę pietruszki, szczypiorek oraz resztę masła, wymieszać. Na patelnię włożyć gnocchi, wymieszać i doprawić ewentualnie solą oraz pieprzem. Wyłożyć na talerze i posypać Parmezanem.
(Moje gnocchi zostaly odmrozone i odsmazone na osobnej, nieprzywierajacej patelni i dorzucone do grzybow).

No comments:

Post a Comment