Wednesday, 28 September 2011

Kurczak słodko-kwaśny, wersja 'odchudzona' :)


Przepis ze starego wydania magazynu supermarketu Asda.
Skladniki:
(na 4 porcje, lub na okolo 2-3, przy uzyciu tylko 2 piersi z kurczaka) 
  • 220g puszka ananasa z sokiem
  • 2 lyzki octu winnego (z bialego wina)
  • 2 lyzki ciemnego sosu sojowego
  • 1 lyzka plynnego miodu
  • 2 lyzki keczupu
  • 1 plaska lyzka maki kukurydzianej
  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka, pokrojone na male kawalki (u mnie: zwykle wystarczaja 2 szt.)
  • 2 lyzki oleju
  • 1 pomaranczowa i 1 czerwona papryka, oczyszczone z pestek
  • 150g marchewki, obranej i pokrojonej w 'zapalke'
  • 125g mange tout*, przepolowionego
  • 3 zielone cebulki, pokrojone na plasterki
do podania: 
  • gotowany brazowy, lub bialy ryz
  1. Odcedz ananasa i pokroj na male kawalki - zachowaj sok w miseczce.
  2. Do soku dodaj ocet, sos sojowy, miod i keczup. Make kukurydziana rozmieszaj z 2 lyzkami zimnej wody i dolej do mieszanki.
  3. Rozgrzej olej w garnku. Usmaz mieso (w przepisie 2-3min, ja zwykle zostawiam na dluzej - jakies 5-6min). Pokroj papryke na paseczki i dodaj do miesa razem z marchewka. Smaz (stir-fry) kolejne 3min.
  4. Dodaj mange tout, cebulki i ananasa. Stir-fry przez 30 sekund. 
  5. Wlej sos i mieszaj, az zacznie delikatnie bulgotac. Zostaw na 2-3min, a potem podawaj z ryzem.
Danie niestety nie mrozi sie najlepiej. Jest wciaz jadalne i w porzadku, ale sos traci konsystencje i staje sie wodnisty.
Za to bardzo ladnie przechowuje sie do nastepnego dnia, w lodowce. Trzeba tylko uwazac przy odgrzewaniu, bo slodkawy sos lubi sie przypalic.

*mange tout - nie mam pojecia, jak to warzywo nazywa sie po polsku, Wikipedia nie podaje. Inna nazwa to 'snow pea', wiec idac tym tropem stawialabym na jakis 'groszek'. Ja kilkukrotnie robilam to danie uzywajac tego, co akurat mialam w kuchni i zamiast mange tout mozna uzyc np. malej puszki pedow bambusa.

No comments:

Post a Comment