Thursday 22 September 2011

Tej pani juz nie ufamy... I ciasteczka owsiane z czekoladowymi dropsami


Kupilam bardzo, bardzo tanio, za grosika wrecz przyslowiowego, ksiazeczke Margaret Briggs 'Chocolate. Very tasty treat with a dark secret'. Bo i czemu nie? :) Przejrzalam pobieznie w sklepie, znalazlam kilka przepisow, troche historyjek i ciekawostek o czekoladzie, jakies odnosniki historyczne i geograficzne... Do poczytania w autobusie w sam raz! A i moze jakies ciacho bedzie okazja wyprobowac! :) 
Korcil mnie jeden przepis: na ciasto czekoladowe-nugatowe. Zrobilam. Nawet sie trzymalam dokladnie wytycznych. Zachwytow nadmiernych w domu nie bylo... Czesc nawet dostaly kaczki... Hm... 
Potem przegladalam kolejne przepisy i doszlam do wniosku, ze czesc z nich ma niedociagniecia i niedowmowienia, w stylu pojawiajacych sie znienacka skladnikow, lub zapomnianych etapow przygotowania.
Jak sie mozna domyslic ksiazeczka zostala odlozona na polke, gdzie czekala na zatarcie niemilego pierwszego wrazenia ;):):)
Ale, ale... Zapamietalam stamtad cos o ciasteczkach, a te to my zawsze lubimy! Bo i smaczne i praktyczne, w sam raz do torby, na przegryzke, do parku... Wygrzebalam pania B. i zabralam sie do pracy. I, niestety, spotkala mnie kolejna niemal-porazka! W oryginalnym przepisie nie ma jajka na liscie skladnikow! Czyli, ja sie pytam, na czym ma sie ta mieszanka trzymac??? Na tej odrobinie masla??? Koniec koncow dorzucilam szybko male jajko i ciasteczka wyszly swietne! 
Ale:
Tej pani juz nie ufamy...
(I przepisy bardzo dokladnie sprawdzamy!)
Ciasteczka owsiane z czekoladowymi dropsami


Skladniki:
(na okolo 16 ciasteczek)
  • 30g masla
  • 80g brazowego cukru
  • 1 lyzka mleka
  • 1 jajko
  • 80g maki
  • 1/4 lyzeczki sody
  • szczypta soli
  • 100g platkow owsianych
  • 100g groszkow czekoladowych - u mnie: z bialej czekolady
  • 50g posiekanych orzechow, opcjonalnie, ja nie dalam
  1. Rozgrzej piekarnik do 190stC.
  2. Ubij mikserem maslo z cukrem na kremowa mase. Dodaj mleko i jajko i ubij jeszcze raz.
  3. Ubijajac wsypuj powoli przesiana make, sode i sól, a wmieszaj nastepnie platki owsiane, czekolade i, ewentualnie, orzechy.
  4. Wykladaj po okolo 1/2 czubetej lyzki mieszanki na blaszke wylozona pergaminem do pieczenia i piecz przez 10min-12min (w oryginale: 9-10min, by otrzymac bardziej 'kleiste' ciastka i 12-14min na chrupiace).
  5. Ostudz przez okolo 1min na blaszce, a potem dokoncz studzenie na kratce.

PS. Robilam tez, rownie pyszna, wersje z bialym cukrem (drobnym do wypiekow i tylko 50g) i z groszkami z mlecznej czekolady. Ciasteczka wciaz warte polecenia :)

No comments:

Post a Comment